Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Povzročitelj te nalezljive bolezni je virus – adenovirus I (CAV I). Bolezen je dokaj redka, nevarna pa je predvsem za mlade, necepljene pse. Virus povzroči poškodbe endotelija krvnih žil, vnetje jeter, ledvic, vnetje grla, mandljev, v napredovani obliki bolezni tudi poškodbe centralnega živčnega sistema.
Prenaša se s telesnimi izločki bolne živali (npr. urin, iztrebki, slina…). Če žival bolezen preživi, izloča virus v okolje z urinom tudi do enega leta. Virus uniči temperatura nad 56°C, vodna para, sončna svetloba in kvalitetna razkužila.
Inkubacijska doba (to je čas od okužbe do izbruha bolezni) je 4 do 7 dni.
Občutljivi so predvsem mladički necepljenih mater, poginejo lahko v nekaj urah po izbruhu bolezni.

Znaki bolezni so: povišana telesna temperatura, apatičnost, krvava driska, bolečine v trebuhu, lahko se pojavi tudi bruhanje, kašelj, pikčaste krvavitve na koži in sluznicah, modrikasta motnina na roženici, redkokdaj se pojavi zlatenica. Ko bolezen napreduje, se zaradi okvare jeter pojavijo simptomi obolenja  centralnega živčnega sistema (dezorientacija, zanašanje, epileptični napadi, koma).
Zdravila za virusne bolezni ni. Psu dajemo podporno terapijo v obliki infuzij, sredstev proti driski, vitamine, antibiotike (za preprečevanje naknadnih bakterijskih okužb). Psi, ki prebolijo bolezen, postanejo dosmrtno imuni.

Kako lahko vašega psa zaščitite proti nalezljivemu hepatitisu, si lahko pogledate na strani cepljenje psov.