Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

POSKRBITE ZA ZDRAVJE VAŠE ŽIVALI IN JO ZAŠČITITE Z USTREZNIM CEPLJENJEM

Cepljenje je vnos cepiva v telo z namenom preprečitve nastanka nalezljive bolezni. Cepivo sproži v telesu imunski sistem, ki začne tvoriti številne obrambne celice, ki nas ščitijo pred določenim virusom. Da dosežemo ustrezno odpornost je potrebno večkratno cepljenje.

V Sloveniji je za vse pse starejše od treh mesecev obvezno cepljenje proti steklini, ki ga moramo prve tri leta ponavljati vsako leto, nato pa sledi revakcinacija čez tri leta. Ob vsakem cepljenju psa pregledamo in nudimo brezplačne nasvete ter po potrebi opravimo manjše posege. Če je pes cepljen prvič mu vstavimo mikročip ter izdamo potni list in psa vnesemo v CRP (le ta je izredno pomemben za prehod državne meje ter, če se pes izgubi). Ceno cepljenja proti steklini predpiše VURS in je v vseh ambulantah ter na terenu enaka in znaša 31,42 evrov. V primeru, da pes še nima potnega lista, mikročipa in registracije znaša cena dodatnih 29,90 evra.

Cepljenje psov proti nalezljivim boleznim ni obvezno je pa priporočljivo. Pse cepimo z osnovnim cepivom proti petim nalezljivim boleznim:

pasji kugi,

parvovirozi,

leptospirozi,

nalezljivemu hepatitisu

in kužnemu kašlju.

Pri mladičkih prvo cepljenje opravimo pri starosti dveh mesecev in nato ponovimo še dvakrat v razmaku enega meseca. Sledi revakcinacija proti leptospirozi vsako leto, za ostale kužne bolezni na vsaka 3 leta. To cepljenje po zakonu ni obvezno, ga pa veterinarji priporočamo zaradi varovanja zdravja vaših ljubljenčkov in tudi vašega zdravja (za leptospirozo lahko zboli tudi človek). Cepljenje proti borreliji je možno od tretjega meseca dalje, potrebno je ponovno cepljenje čez 4 tedne ter nato ponovitev vsako leto.