Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Kužni kašelj je izredno nalezljivo obolenje zgornjih dihal pri psih. Po izvoru je lahko virusne in/ali bakterijske narave. Prenaša se s kašljem prizadete živali, preko direktnega kontakta med bolno in neokuženo živaljo ali preko kontaminiranih površin. Psi ostanejo kužni še tedne po tem, ko so že vsi znaki obolenja minili.

Bolezen je nevarna za vse pse ne glede na starost. Glede na to, da kužni kašelj povzroča več povzročiteljev, lahko včasih zbolijo tudi cepljeni psi, vendar ponavadi v milejši obliki.
Inkubacijska doba (to je čas od okužbe do izbruha bolezni) je 1 teden (lahko 4 do 10 dni).
Znaki za bolezen so suh, dražeč kašelj, ki se pojavlja v prvih treh dneh (ponavadi ponoči). Pes lahko zaradi dražečega kašlja celo izbruha nekaj penaste bele sline, če pa ima poln želodec, lahko tudi hrano. Prvih nekaj dni oz. predvsem noči je najhujših. Potem se kašelj pojavlja ob fizičnem naporu ali ko se pes razburi, vendar ponavadi ne bruha več. Tako stanje traja še 4-10 dni ali celo več.

V hujši obliki, ki se pojavi pri necepljenih ali imunsko oslabljenih živalih, se obolenje lahko razplamti celo v pljučnico.
Bolezen ponavadi mine sama v 1 do 2 tednih. Ker pa je pri večini psov kašelj zelo dražeč in izčrpljujoč, dajemo zdravila za blažitev kašlja in včasih tudi antibiotike za preprečevanje naknadnih bakterijskih okužb.
V času, ko pes kašlja, ne sme imeti fizičnih naporov. V prvih dneh naj bodo tudi obroki manjši, saj lahko pes ob napadu kašlja izbruha vsebino želodca. Hrana mora biti kvalitetna, predvsem moramo poskrbeti za zadostno oskrbo z vitamini.
Sprehodi naj bodo kratki in neaktivni. Na normalno fizično aktivnost lahko preidete 1 teden po prenehanju kašlja. Namesto ovratnice uporabljajte raje oprsnico.
Stik z drugimi psi: pes ne sme imeti kontaktov z drugimi psi vsaj še 1 teden po prenehanju kašljanja, ker še vedno izloča povzročitelje bolezni. Predvsem je nevaren tesen stik, ko pride do izmenjave sline (pitje iz iste posode, igranje z istimi igračami, pa tudi vožnja v istem avtu ni priporočljiva).
Kako lahko vašega psa zaščitite proti kužnemu kašlju, si lahko pogledate na strani cepljenje psov.