Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Prijetno toplo pomladno sonce žal ne prebudi le “prijaznih” zimskih zaspancev, temveč je to čas, v katerem postanejo aktivni tudi klopi in bolhe.
Klopi postanejo aktivni že zelo zgodaj spomladi, oz. takrat, ko se temperature dvignejo nad 15°C; na te male nadloge pa najpogosteje naletimo na obronkih gozdov, na gozdnih jasah, v gozdu, pa tudi v urbanem okolju, kjer je veliko grmičevja.

Kljub temu, da so naši kosmatinci proti vnosom virusov odpornejši od nas, pa lahko klopi z nekaterimi boleznimi okužijo tudi pse in mačke, zato nikar ne pozabimo na zaščito ( ovratnice proti klopom, pršila, kapljice, ki se nanesejo na zatilje). Živali pa je po vsakem sprehodu potrebno tudi temeljito pregledati in morebitne klope takoj odstraniti.

Za odstranjevanje teh nadležnih zajedavcev je najprimernejša posebna pinceta, s katero klopa “primemo” tik ob koži in jo počasi vrtimo v nasprotni smeri urinega kazalca ter narahlo navzgor.
Zaradi lastne varnosti se klopov nikoli ne lotevajmo z golimi prsti, nikakor jih ne stiskajmo med nohti, prav tako pa klopov ne namakajmo v olju!
Če pa je našega kosmatinca napadlo veliko število klopov, je priporočljiva insekticidna kopel ali pa kar obisk pri veterinarju.

Bolhe znajo biti huda mora tako za psičke in muce, kot tudi za njihove skrbnike. Zelo pogosta je alergija na boljšje pike, v vsakem primeru pa piki bolh povzročajo hud srbež. Zaradi nenehnega praskanja in grizenja se pojavijo kožna vnetja, izpadanja dlake in včasih celo rane.
Tudi, če na kosmatincu teh majhnih rdečerjavih živalic ne opazimo, nam njihovo prisotnost izdajo majhne črne pikice – bolšji iztrebki. Če nismo prepričani, da gre res za bolšje iztrebke, nam bo dvome razjasnil preprost preskus. Črne pikice položimo na bel papir in nanje kapnemo nekaj kapljic vode: če se tekočina obarva rdečkasto, gre res za bolšje iztrebke.
Proti bolham pa se moramo boriti na vseh “bojnih linijah”, kar pomeni, da bolh ne odpravljamo zgolj na gostiteljih, torej na psih in mačkah, temveč moramo vestno skrbeti tudi za higieno prostorov, kjer se naš kosmatinec zadržuje. Izredno pomembno je, da se proti bolham borimo že na stopnji njihovih zgodnjih razvojnih oblik.

Sredstev za zatiranje bolh je danes na voljo resnično veliko, izberimo pa najbolj učinkovita, ki bodo smrtonosna za bolhe, a neškodljiva za našo živalico in za nas. Pravi naslov za dober nasvet bo zagotovo kar veterinar našega kosmatinca, ki dobro pozna tudi njegovo zdravstveno stanje.
Vsekakor tudi pri bolhah in klopih, kot za večino stvari velja, da je bolje preprečiti kot zdraviti in če smo bili pozimi morda malce leni pri negi kožuščkov naših hišnih ljubljenčkov, si v prvih pomladnih mesecih tega vsekakor ne smemo več privoščiti. Vsakodnevni temeljit pregled naše živalice nam lahko prihrani marsikatero nevšečnost, opravimo ga lahko med česanjem in krtačenjem kožuha ali pa med masažo, oboje pa je lahko tako nam kot našemu kosmatincu v užitek in veselje.