Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Krvni podliv v uhlju (ušesni hematom) je stanje, ko se v prostoru med kožo in ušesnim hrustancem začneta nabirati kri in tkivna tekočina. Stresanje glave ali močno praskanje, ki sta običajno prisotna pri vnetju ušes, lahko poškodujeta uhelj. Ušesni hrustanec namreč lahko zaradi zvijanja uhlja poči, kri, ki se nabere med dvema plastema hrustanca, pa povzroči nastanek hematoma. Uhelj ponavadi precej oteče in je boleč na dotik. Pogosto se krvni podliv pojavi na notranji strani samega uhlja, koža pa je ponavadi rdeče obarvana in topla na dotik. Za žival je krvni podliv precej moteč, saj ga spremlja močna bolečina. V primeru, da krvnega podliva ne zdravimo, je lahko posledica trajna deformacija uhlja.

Sam krvni podliv pogosto nastane zaradi kakega bolezenskega stanja, zaradi katerega si žival uhelj praska, si ga pri praskanju poškoduje, poslednično pa pride do predrtja žilic. Pojav je pogostejši pri vnetju zunanjega sluhovoda psov z visečimi ušesi, kot npr. pri zlatih prinašalcih in labradorcih. Pogosteje se krvni podliv pojavlja pri živalih s kroničnimi okužbami sluhovoda, z alergijami ali ušesnimi garjami. Močan srbež na predelu uhlja ima za posledico praskanje in otresanje z glavo.

Obstaja več načinov zdravljenja krvnih podlivov v uhlju. Na kliniki bolnemu psu najprej temeljito pregledamo ušesa. Ob zdravljenju hematoma sočasno zdravimo tudi vnetje sluhovoda ter s tem odpravimo vzrok stresanja glave in praskanja. V nasprotnem primeru bi se namreč hematom slabo celil oz. bi se težava spet ponovila.

Najpogostejša in najbolj učinkovita je kirurška odstranitev hematoma. Poseg običajno poteka v splošni ali lokalni anesteziji. Pomembno je, da ob odstranitvi omogočimo odtekanje sokrvice in preprečimo deformacijo uhlja. Odstranitev poteka tako, da najprej zarežemo na notranji strani uhlja, odstranimo kri ali strdek in prazen prostor približamo s šivi. Rano, ki smo jo naredili, pa pustimo odprto za drenažo. Tako se lahko skoznjo izceja morebitna sokrvica. Sicer obstajajo tudi drugi načini zdravljenja, kot je npr. izčrpavanje krvi z iglo in brizgo, uporaba drenaže in zdravljenje s kortikosteroidi, vendar so rezultati slabši, poleg tega v teh primerih pogosto prihaja do brazgotinjenja.

Kirurški poseg je ponavadi zelo uspešen in je po odstranitvi šivov ter zacelitvi rane uhelj videti povsem normalen.

Najboljša preventiva pri krvnem podlivu je preprečevanje kakršnihkoli poškodb na uhlju in redno čiščenje sluhovodov. Da se izognemo nastanku ušesnega hematoma, je najpomembnejše pravočasno odkrivanje in zdravljenje okužb sluhovoda, ušesnih garij ter alergij.