Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Kakšna nevarnost preti živalim poleti izpostavljenim visokim temperaturam ?

Pretirana vročina in potovanja so obremenjujoča za vse, predvsem pa za zelo mlade, stare ali bolne živali.
Psi so izredno občutljivi na visoko vročino in zato jim preti nevarnost toplotnega udara. Psi in mačke v koži, razen v šapah nimajo žlez znojnic, ki so zelo pomembne pri uravnavanju telesne temperature, ki se lahko niža z znojenjem, zato se hladijo preko jezika. Jezik je vlažen in z izparevanjem sline hladi kri, ki teče po žilah v jeziku. V hudi vročini živali tako pospešno dihajo in imajo na široko odprt gobček iz katerega visi jezik. Pri zelo visokih temperaturah ali naporu, tak način hlajenja odpove, zato lahko pride do nevarnega pregretja organizma, tako imenovane hipertermije, ki je za žival lahko usodna. Seveda pa sonce neusmiljeno pregreva tudi strehe pesjakov, zato bodite pozorni tudi na prebivališče vaše živali. Izognite se puščanju živali v avtomobilu. V primeru toplotnega udara takoj pričnite hladiti žival s hladnimi krpami in kar najhitreje poiščite veterinarsko pomoč. Pred začetkom poletnih vročin pomislite, ali bo vaša žival v času vaše odsotnosti od doma imela zagotovljeno hladno, senčno, zračno zavetje in dovolj vode.

Kakšni pa so znaki toplotnega udara?

Znaki toplotnega udara so:
-steklen, odsoten pogled
-rdeč do vijoličen jezik
– rdeče ali blede dlesni
-močno sopenje, lahko oteženo dihanje
-tresenje
-slabost
– močno slinjenje
– povišan pulz
-oteženo ali onemogočeno gibanje
-povišana telesna temperatura
-lahko krvava driska
-kolaps živali

Kako ukrepati ob toplotnem udaru?

Če je možno, žival odpeljemo čimprej do najbližje veterinarske klinike, sicer pa :
Če je žival pri zavesti jo
– damo v hladen, klimatiziran prostor
-izmerimo telesno temperaturo
-ohlajamo žival z mrzlimi, mokrimi brisačami,tako da hladimo tačke, rep, ušesa, trebuh in nato postopoma celo žival , položimo v kad s hladno ( vendar ne mrzlo ) vodo.
Pazimo, da ne hladimo s premrzlo vodo. Hladimo toliko časa, da spet dosežemo normalno telesno temperaturo (norm. temperatura je pri psih do 39 st.Celzija), nato prenehamo s hlajenjem, da je ne ohladimo preveč.
V primeru, da je žival nezavestna je potrebno nemudoma poiskati veterinarsko pomoč.
Tudi če se nam zdi, da naš ljubljenec lepo okreva, ga vseeno peljite na pregled k veterinarju, takoj ko je mogoče. Še vedno lahko namreč trpi zaradi dehidracije ali drugih komplikacij.

Kaj pa sprehodi in vožnje z avtomobilom v vročim poletnih mesecih?

Tudi sprehodi in druge fizične aktivnosti naj bodo poleti omejeni predvsem na jutranje in večerne ure, potovanje na morje z živaljo pa se priporoča ponoči ali zgodaj zjutraj, s postanki na 2 uri. Če potujete na dopust izven meja Slovenije, morate živali priskrbeti potni list, žival mora biti označena z mikročipom in cepljena proti steklini. Več informacij ter pogoje, ki morajo biti izpolnjeni,če želite svojo žival peljati v tujino, lahko dobite na spletni strani VURSA (Veterinarske uprave Republike Slovenije).

Odrasli psi z vožnjo ponavadi nimajo težav, nekateri, predvsem mladi psi pa vožnje ne prenašajo najbolje. Med vožnjo se veliko slinijo, so vznemirjeni in jih sili na bruhanje, lahko pa jim je tako slabo, da v avtu vedno bruhajo. Poleti, ko je vožnja začinjena še z vročino, pa se te težave celo stopnjujejo. Da se izognete nevšečnostim ob dolgih vožnjah lahko tudi za živali na kliniki dobite tablete prosti slabosti. Najprimernejši avto za vožnjo s psom je vsekakor tisti s klimo, vendar bodite pri tem previdni in ne pretiravajte s “hladom”, ker lahko veliki temperaturni preskoki povzročijo prehlad, vnetje oči in ušes. Eno od pravil, ki tudi velja pri vsaki vožnji psa v avtomobilu, je, da ima pes v avtu svoj prostor. Večji psi pa naj bodo od voznika ločeni z mrežo ali v transportnih kletkah.