Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Žalostno je, da se vsako leto skoti več mladičev, kot pa je dobrih lastnikov zanje. Zaradi tega se pojavlja veliko število zapuščenih in zavrženih mladičev ali pa jih nevestni lastniki kasneje zapustijo. S sterilizacijo vaše mačke zmanjšate število nezaželenih, zavrženih in potepuških mačk. Poleg tega pa je sterilizacija najbolj enostaven in varen način varovanja zdravja vaše mačke.

ZAKAJ SE ODLOČITI ZA STERILIZACIJO
Sterilizacija je trajen način preprečevanja gonitvenih ciklusov in nezaželene brejosti pri mačkah.
Mačke, ki niso sterilizirane, imajo lahko mladičke tudi do 4 krat na leto. V času gonitve mačka zelo spremeni vedenje: joka, mijavka, se valja po tleh, lahko tudi urinira v stanovanju ali hiši, saj s tem pokaže potencialnim snubcem, da je pripravljena za parjenje.
Seveda pa so pomembni tudi zdravstveni razlogi, saj sterilizirane mačke nimajo težav z navidezno brejostjo, z vnetjem maternice, rakavimi tvorbami na jajčnikih in maternici.

KAJ JE STERILIZACIJA IN KAKO POTEKA
Sterilizacija je kirurški poseg, ki potekata v splošni narkozi. Pri sterilizaciji se mački praviloma odstranijo jajčniki.
Pred samim posegom mora biti žival 12 ur tešča, da ne bi prišlo med narkozo do zapletov.
Po popolnem pregledu mačke (predvsem stanje srca in ožilja)  anestezist glede na starost mačke izbere ustrezno narkotično sredstvo.
Pri sterilizaciji mora kirurg narediti majhen rez (1 cm) na trebuhu. Pregleda stanje rodil in če ni tumorjev ali cist, odstrani samo jajčnike. Če so na rodilih kakšne spremembe, je potrebno odstraniti jajčnike in maternico. Kirurg potem zašije trebušno steno, podkožje in kožo. Šivi so v koži, tako da jih mačka ne more zlizati, pa tudi odstranjevanje šivov ni potrebno.
Mačko po operaciji namestimo v bolniško kletko, kjer nadzorujemo prebujanje, življenjske funkcije, jo ogrevamo in dajemo sredstva proti bolečinam.
Ko se žival popolnoma prebudi, lahko odide v domačo oskrbo. Praviloma je to še isti dan. Lastniki dobijo navodila, kako skrbeti za žival po operaciji.

KOLIKO MORA BITI MAČKA STARA, DA SE POSEG LAHKO OPRAVI
Najbolj primeren čas je pri starosti približno 6 mesecev, lahko tudi prej, na vsak način pa priporočamo pred prvo gonitvijo. Omejitve starosti, pri kateri lahko žival operiramo, načeloma ni. Nekateri lastniki samic se odločijo, da bodo imeli leglo ali dve in se potem odločijo za sterilizacijo.

ALI SE MAČKA PO STERILIZACIJI SPREMENI
Velikih sprememb v obnašanju živali lastniki ne opažajo razen tega, da ni več spolnih hormonov in z njimi povezanega obnašanja.
Pri perzijskih mačkah in njihovih mešankah se lahko po sterilizaciji pojavi vnetje mehurja, ki je povzročeno z nastajanjem kristalov v sečnem mehurju. Poleg tega morajo lastniki mačk, ki so nagnjene k prekomerni telesni teži ali nimajo dovolj fizične aktivnosti, paziti pri količini obrokov, saj se lahko sterilizirane mačke prekomerno zredijo.
Zato priporočamo, da vse mačke, ki so bile sterilizirane, dobivajo hrano, prirejeno steriliziranim mačkam.
Večina lastnikom pa pri operiranih živalih opaža, da postanejo bolj navezane na lastnika in se zadržujejo v okolici doma.