Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Mačke spolno dozorijo pri šestih do devetih mesecih. Gonijo se lahko tudi štirikrat letno, njihov ciklus pa je odvisen od dnevne svetlobe in temperature. Gonitev v povprečju traja tri do sedem dni, lahko pa tudi dlje, če v tem času ne pride do oploditve. V prvih dveh dneh mačka privablja samčke z oglašanjem, valjanjem po tleh in drgnjenjem ob predmete. V tem času ima lahko zmanjšan apetit. Primernega časa za naskok in uspešno oploditev ne moremo določiti, saj pri mačkah ovulacijo sproži sam spolni akt. Pogostost gonjenja mačjih samic je deloma pogojena s pasmo in letnim časom, vendar je lahko pri vsaki mački drugačna. Obdobji najintenzivnejšega gonjenja sta pozna zima oz. zgodnja pomlad in jesen, ko se lahko mačke, če se ne obrejijo, ženijo tudi vsake tri tedne. Dandanes svojim mačkam nudimo odlično prehrano, nastanitev in veterinarsko oskrbo, zato se gonijo tudi v letnih časih, ko se sicer ne bi.

BREJOST IN KOTITEV

Brejost traja od 56 do 62 dni. Z gotovostjo lahko brejost potrdi veterinar s pomočjo ultrazvoka. Muce običajno skotijo 3 ali 4 mladičke, vendar ni nič nenavadnega, če se skoti samo en mucek ali pa če jih je v
leglu 6. Muca se lahko ponovno goni že osem do deset tednov po kotitvi, če pa mladičke izgubi, pa že po dveh ali treh tednih. Da se izognemo nezaželenim brejostim, priporočamo sterilizacijo.

Porod je povsem naraven dogodek, ki lahko v večini primerov poteka doma brez veterinarske pomoči. Če pride pri kotitvi do zapletov in opazite, da mladič zapira porodno pot ali da ima mačka prešibke popadke ali da je žival ob kotitvi v slabem zdravstvenem stanju, potem je velika verjetnost, da bo potrebno opraviti carski rez, zato svetujemo, da lastnik nemudoma poišče veterinarsko pomoč.