Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Za razumevanje prehrane domače mačke moramo vedeti, kako se prehranjujejo njeni divji sorodniki. Divje mačke (in tudi naša domača mačka) so tipični predstavniki zveri, ki so mesojede živali. Mesojede živali imajo kratko črevesje, ki ne more izkoristiti rastlinske hrane. To seveda ne pomeni, da divje mačke ne pojedo kdaj tudi kakšne rastlinske hrane ali sadja. Levi in tigri pri svojem plenu najprej pojedo drobovino: črevesje skupaj z vsebino, to je napol prebavljena rastlinska hrana. Šele potem se lotijo mesa. Ob trganju plena zaužijejo tudi dlako, kožo, ki sodeluje kot vir vlaknine v prebavi.

Mačka potrebuje v hrani naslednje hranilne snovi: beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate, vlaknine, vitamine, rudninske snovi in vodo. Razmerje med temi snovmi pa je drugačno kot pri človeku, saj je mačka skoraj izključno mesojeda žival.
Mačka potrebuje v dnevnem obroku 25 – 30% beljakovin. Vir beljakovin so lahko meso, ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki. Beljakovine so nujno potrebne za rast in obnavljanje organizma.
Maščobe so vir energije in jih mora biti v obroku od 15 – 40%.
Ogljikovi hidrati (testenine, riž, zelenjava) v prehrani mačke niso nujno potrebni. Organizem jih porabi kot vir energije.
Vitamini in minerali povečujejo odpornost, pospešujejo rast in omogočajo nemoteno delovanje žlez in živčevja. Če mački doma pripravljamo hrano (lahko je tudi surova), ji moramo dodajati vitaminsko-mineralne dodatke. V primeru industrijsko pripravljene hrane to ni potrebno, ker že vsebuje zadostno količino vitaminov in mineralov.

Doma pripravljen obrok ne sme vsebovati le mesa ali rib, ampak tudi nekaj maščob in ogljikovih hidratov. Če mačka jé samo beljakovine, se jih večina porablja kot vir energije in organizem nima dovolj sestavin za obnavljanje in rast celic. Samo beljakovinska hrana je lahko tudi škodljiva. Če dobiva mačka samo ribe, bo organizmu začelo primanjkovati vitamina B1. Pri enolični prehrani samo z drobovino in mesom pride do pomanjkanja kalcija in do hudih sprememb na kosteh, šepanja, bolečin v kosteh, zlomov. Zato je zelo pomembno, da doma pripravljeni hrani dodajamo vitamine in minerale.

Zelo pomembno je, da nudimo mački raznoliko prehrano.

Mačko hranimo vedno na istem mestu, ki naj bo umaknjeno, da ima mačka med jedjo mir. Tla naj bodo iz takega materiala, da se lahko čistijo. Lahko jih obložimo s časopisnim papirjem, ki ga zamenjamo.

Odraslo mačko hranimo dvakrat ali trikrat na dan. Hrane ne sme imeti vedno na voljo, ker se v tem primeru mačke prekomerno redijo.

Količino hrane prilagodimo starosti, velikosti, teži, kondicijskemu stanju, temu, kje prebiva in fizični aktivnosti. Če uporabljamo industrijsko pripravljeno hrano, je najbolje, da upoštevamo navodila proizvajalca.
Drugačna pravila prehrane veljajo za breje in doječe mačke, mladiče po odstavitvi, odraščajoče mladiče, starejše mačke ter kastrirane in sterilizirane živali.
Za podrobnejša pojasnila se posvetujte z vašim veterinarjem.