Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Zdrava prehrana in pravilna sestava krme sta pri kuncih zelo pomembni. Ko je človek udomačil divjega kunca in ga zaprl v kletko, mu je vzel možnost, da si sam izbira hrano, ki mu najbolj ustreza. Kunci se v naravi v glavnem prehranjujejo s travo in senom, jedo pa tudi različne zeli, zelenjavo, sadje in različna semena. Zobje kuncev stalno rastejo, sprednji glodači zrastejo kar 2-3 mm na teden, ostali zobje pa rastejo nekoliko počasneje. Prav zato je stalna obraba zob nujna, kar zagotovimo s primerno prehrano. Trava in seno sta dovolj groba, da ju mora kunec dobro prežvečiti, pri čemer uporablja celotno zobno ploskev in ta se lahko enakomerno obrablja.  V zdravi prehrani kuncev ne sme nikoli zmanjkati sena. Na voljo ga mora imeti noč in dan, in to v neomejenih količinah. V vsakdanji prehrani kuncev mora biti približno 70% sena, ki ga ne more nadomestiti nobena druga krma.

Seno ima mnogo pomembnih funkcij za kunca:

  • omogoča  glodanje in preprečuje dolgčas,
  • žvečenje sena pomaga obrabljati zobe, ki neprestano rastejo,
  • igra pomembno vlogo pri prebavi, saj je odličen vir vlaknine,
  • seno uravnava prebavne procese in vrenje v črevesju ter omogoča neovirano delovanje in razmnoževanje koristnih črevesnih bakterij.

Kljub temu pa kunec kot dodatek potrebuje tudi semensko mešanico ali briketirano hrano. Peletirana hrana je suha hrana, stisnjena v podolgovate koščke – pelete. S peletirano hrano lahko preprečimo selektivno hranjenje, saj so vsi peleti enake velikosti, barve in oblike, pri čemer kunec ne more izbirati hrane, ki mu je všeč. Mešanice kosmičev in semen pa vsebujejo vse vitamine in minerale, ki jih kunec potrebuje, le da so ti v različnih sestavinah, kot so semena,  žitarice in zelenjava. Za kunce pa je najbolje, da jim poleg sena vse leto dajemo tudi sočno in zeleno krmo. Če kunci niso vajeni  sveže krme, se lahko požrešno spravijo nanjo, čemur sledijo prebavne težave, zato je najbolje postopno prehajati na svežo krmo. Za kunce je  priporočljiva sočna krma vseh vrst trav, regrat, trpotci, gozdni jagodnjak, kamilica, leskove in gabrove veje z listi in popki, veje pečkatega sadnega drevja, korenček z listi, stebelna zelena, brokoli, repa, bučke, motovilec in solata, jabolka, hruške, jagode. Za kunčjo krmo so neprimerne prevelika količina detelje, veje vseh vrst koščičastega sadja (česenj, marelic), hrastove veje, kostanj. Ne smemo jih hraniti z rabarbaro, jajčevcem, čebulnicami, listi in stebli krompirja in zeleni plodovi paradižnika ali stroki fižola, ki so prav tako za kunca strupeni! Pri kuncu je potrebno poskrbeti tudi za dnevno svežo vodo.

Mnogokrat pa so lastniki kuncev zaskrbljeni, ko opazijo pri svojem kuncu zauživanje iztrebkov. Cekofagija je pri vseh glodavcih in kuncih normalen pojav. Gre za zauživanje jutranjega blata, ki je bogato s hranilnimi snovmi in vitamini, predvsem kratkoverižnimi maščobnimi kislinami in koristnimi mikroorganizmi. Kunci svoje iztrebke pojedo zato, ker je njihova prehrana težko prebavljiva in tako hrano pri prvem prenosu predelajo, ko pa jo drugič zaužijejo v obliki iztrebkov, pa izkoristijo pripravljene hranljive snovi.

Če pri vašem kuncu opazite  nenadno izguba apetita, klavrnost, nezainteresiranost, napihnjenost, prenehanje defekacije ali škripanje z zobmi zaradi hude bolečine v trebuhu, se nemudoma oglasite na kliniki za male živali. Pravilna prehrana je najboljša preventiva pred boleznimi pritlikavih kuncev. Pravilno hranjenje pa prepoznamo po lepem in bleščečem kožuščku, živahnosti, ustrezni  teži in velikosti živali.