Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Ne le pri ljudeh, tudi pri živalih je potrebna ustna higiena. Dandanes imajo psi precej daljšo življenjsko dobo kot pred nekaj desetletji. Veliko zaslug za to ima nedvomno napredek veterinarske medicine, boljši pogoji življenja – »pasje življenje« je bolj ali manj že arhaičen rek – ter  neprimerljivo večje sočutje ter skrb lastnikov za svoje ljubljenčke.

Zaradi daljše življenjske dobe pa se veterinarji vsak dan ukvarjamo z različnimi zobnimi obolenji psov. Prav zato je sila pomembno, da skrbniki psov in mačk redno skrbijo za ustno higieno svojih ljubljencev. Pri psih se zobna gniloba sicer pojavlja redko, precej več pa imajo težav z boleznimi obzobnih tkiv – dlesni in nalaganjem trdih zobnih oblog – »zobni kamen«.

Glavni povzročitelj vnetja obzobnih tkiv so bakterijske zobne obloge – plak. Vnetje se z nabiranjem oblog, iz dlesni širi v ostala obzobna tkiva, kar lahko vodi v izgubo alveolarne kosti, v kateri je zob čvrsto zasidran in izpad zoba.

Prav zobne obloge so tiste, ki posledično povzročijo veliko večino težav z zobmi. Če mehkih zobnih oblog ne odstranjujemo, se začnejo v njih odlagati mineralne snovi iz sline. Zato iz prvotnih mehkih oblog nastane trd zobni kamen, ki se močno oprime površine zob. Mehke zobne obloge se začnejo “strjevati” (mineralizirati) po približno od treh do petih dni od tedaj, ko so nastale.

Vnetje dlesni- gingivitis lahko obstaja že mnogo let preden preide v vnetje ostalih obzobnih tkiv- parodontitis. Z dobro ustno higieno in profesionalno odstranitvijo plaka in zobnega kamna se lahko vnetje dlesni popolnoma pozdravi. Posledica parodontalne bolezni je izguba vezivnega tkiva, ki skrbi, da so zobje trdno zasidrani v dlesni, izguba kostnega materiala, kar nenazadnje vodi  v izgubo zoba.

Če lastnik popolnoma zanemari skrb za ustno higieno svojega ljubljenčka, so lahko zanemarjeni zobje žarišče tudi za druge bolezni, ki se razvijejo na drugih mestih v telesu. V nadaljevanju parodontalne bolezni se bakterije močno razbohotijo in lahko vdrejo celo v krvni obtok. Zato se lahko pojavi vnetje srčnih zaklopk, jeter ali ledvic.

Vnetje obzobnih tkiv spoznamo po pordelosti dlesni ob zobnem vratu. Večino skrbnikov pa na vnetje dlesni najprej opozori neprijeten ustni zadah.

 Simptomi, ki jih lastnik najpogosteje opazi:

  • ustni zadah
  • krvaveče dlesni
  • izguba zob
  • rjavo-rumeni madeži na zobeh
  • pes kaže bolečine med prehranjevanjem
  • pes spremeni prehranjevalne navade
  • pretirano slinjenje

Na stanje zob in obzobnega tkiva pa pomembno vpliva tudi prehrana. Med prehrano divjih kanidov in domačega psa obstajajo pomembne razlike. Volkovi z zobmi obdelujejo kosti, vezi ter druge elastične sestavine plena, ki pomembno pripomorejo k čiščenju zob, naše kosmatince pa ponavadi hranimo s premehko, doma pripravljeno hrano. Psi potrebujejo za nego zob trše snovi, ki prevzamejo nalogo ščetk. Večinoma jih skrbniki živali srečajo kot različne posladke, namenjene žvečenju, pa tudi v obliki različnih hran ali gumijastih igrač, namenjenih čiščenju zob.

Ne glede na posebno sestavo hrane in dentalne priboljške pa je najpomembnejša preventiva ščetkanje zob. Zobe je treba ščetkati vsak dan oz. vsak drugi dan, na ustno higieno pa začnemo navajati že mladička. Lastniki živali lahko v ta namen uporabljajo posebno oblikovane zobne ščetke in posebno živalim namenjeno zobno pasto na osnovi Chlorhexidina, ki jo lahko kupijo na kliniki za male živali.