Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

OKOLJE: temperatura okolja med 15 in 27 o C. Vlažnost med 40 in 70%.

NASTANITEV: Ker bo podgana preživela veliko časa v kletki mora biti le-ta prostorna. Predvsem je treba pri podgani zadostiti njeni raziskovalni naravi. V kletko namestite igrala in ovire, ki bodo žival zamotile in jo spodbudile k plezanju, raziskovanju in gibanju. Če boste namestili kolo, pazite da nima rešetk, ker si lahko poškoduje tačke. Dokazano je, da mentalna stimulacija pri podganah lahko poviša njeno inteligenco. Znotraj kletke ji namestite manjšo škatlo, uredite ji gnezdo, v katerega se lahko skrije med spanjem. Na tla kletke namestite lesne pelete, pralne podloge ali nedrsečo podlago, ki jo lahko tudi dobro očistite (npr.linolej).

DRUŽBENE POTREBE: Dobro se počutijo v paru, podgane imajo rade družbo. Odrasle podgane istega spola se ne razumejo ravno najbolje, razen če izhajajo iz istega legla.

HRANA: Podgane so vsejede živali. Zagotovite ji kvalitetno hrano, s katero ji zagotovite vse hranilne snovi. Hranimo jih s tovarniško pripravljenimi mešanicami ali briketi za podgane ter jim občasno ponudimo sveže sadje in zelenjavo (pri tem moramo paziti, da to ni sparjeno ali preveč ohlajeno), polnozrnat kruh in testenine, rjavi riž, jogurt, bolj poredko pa tudi manj mastno kuhano meso. Kot posladek jim ponudimo pasji piškot. Semena in oreščki ji lahko povzročajo kožne težave – alergije. Posoda za hrano naj bo težka npr. keramična ali glinena, posoda za vodo pa v obliki napajalnika.

RAZMNOŽEVANJE:

  • Puberteta: pri starosti 8 -10 tednov
  • Brejost: 20 -22 dni
  • Velikost legla: 10 mladičev
  • Čas sesanja: 4 tedne
  • Porodna teža: 6 g

Sterilizacija ali kastracija svetujemo pred koncem pubertetnega obdobja.

ŽIVLJENJSKA DOBA: 2-4 leta

Več o podganah lahko izveste TUKAJ.