Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Piometra ali gnojno vnetje maternice je lahko življenjsko ogrožujoče obolenje, ki se najpogosteje pojavlja pri nesteriliziranih psicah, starejših od 5 let, in sicer 4-8 tednov po gonitvi.

Bolezen nastane zaradi ponavljajočih vzorcev sprememb v hormonskem ravnovesju. Progesteron namreč spodbuja izločanje žlez v maternični sluznici in zavira njeno krčenje. Posledica tega je nabiranje tekočine v rogovih maternice. Če ta tekočina ni inficirana z bakterijami, govorimo o hydrometri ali mucometri.

Kri in organski detritus v maternici nudita ugodne pogoje za rast in razmnoževanje bakterij, ki imajo ob odprtem materničnem vratu med gonitvijo prosto pot do maternične svetline.

Bakterija, ki največkrat povzroči vnetje v maternici, je Escherichia coli.

Piometra je lahko odprta ali zaprta. Termin se nanaša na prehodnost materničnega vratu.Pri odprtem tipu se iz maternice izceja gnojen izcedek, ki je prozorno-krvave do belo-zelene barve in ima lahko tudi nenavaden oz. neprijeten vonj.

Pri zaprti piometri je maternični vrat zaprt in vsebina ne more iztekati. Takšno stanje je seveda za psico bolj nevarno in se ob ugotovitvi spodaj naštetih znakov priporočamo takojšni obisk pri veterinarju.
Gnojno vnetje maternice se pri psicah kaže kot:

  • neješčnost,
  • apatičnost,
  • slabše razpoloženje,
  • izcedek iz vulve,
  • bruhanje,
  • driska,
  • povečano pitje vode ter uriniranje.

Živali so dehidrirane in če jih ne zdravimo, se razvije sepsa, pojavi se znižanje telesne temperature, poškodba notranjih organov, perforacija maternice, šok ter pogin. Psičko, pri kateri obstaja sum na piometro, na kliniki najprej fizično pregledamo. Nekatere psičke z odprto obliko piometre namreč nimajo značilno izraženih kliničnih znakov. Gnojno vnetje maternice diagnosticiramo z laboratorijskimi testi, saj pri pregledu krvi opazimo povečanje števila belih krvnih celic, zmanjšanje proteinov v krvi in proteine v urinu.

Gnojno vnetje maternice pri psicah potrdimo z ultrazvočno preiskavo.
Zdravljenje mora biti takojšnje in agresivno; psice potrebujejo stabilizacijo z intravensko tekočino (infuzija), antibiotike in nato seveda operacijo, pri kateri je potrebno odstraniti jajčnike in maternico.

Zavedati se moramo, da se z odlašanjem uspešnost terapije in pozitiven razplet drastično oddaljita od pričakovanega.

Najboljša preventiva je seveda zgodnja sterilizacija psičke.