Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

GLISTE

Najbolj razširjeni so askaridi. Gliste so bele barve, dolge 5 – 12 cm, podobne “špagetom”. Odrasle gliste izločajo jajčeca, ki pridejo z iztrebki živali v okolje (zelenice, parki, dvorišča, vrtovi, luže…).
Ljudje (predvsem otroci), ki so v tesnem stiku s psi ali mačkami, lahko ob neprimerni higieni rok zaužijejo jajčeca askaridov. Pri ljudeh se ne razvije odrasla glista, ampak ena izmed razvojnih oblik obmiruje v različnih organih.
Pri mladi živali, ki zaužije jajčece, se preko več razvojnih oblik (v zapletenem razvojnem krogu v različnih notranjih organih) v črevesju razvijejo odrasle gliste.
Pri odraslih živalih, ki zaužijejo jajčeca, pa ena izmed razvojnih oblik obstane neaktivna v različnih organih. Pri samcih je ta razvojna oblika nenevarna, pri samicah pa se po 42. dnevu brejosti preko krvnih žil prenese v zarodke.
Gliste opazimo v iztrebkih živali. Če ima žival veliko glist, jih lahko tudi izbruha. Ob močni invaziji z glistami, se lahko pojavi napet trebuh, neješčnost, bolečine v trebuhu, lahko pa tudi zastrupitev z iztrebki glist (toksini-strupi), živčni krči in pogin.
Za odpravljanje glist imamo na voljo več preparatov, v obliki tablet, paste, sirupa, injekcij, kapljic za na kožo, ipd. Samici, ki jo bomo parili, damo tablete pred paritvijo. Mladičem dajemo prvič pasto pri 2 tednih potem pri 4 in 6 tednih ter pred prvim cepljenjem – pri 8 tednih. Vedno moramo istočasno odpravljati zajedavce tudi psici.
Vsaki živali, ne glede na starost, moramo odpraviti notranje zajedavce pred cepljenjem, lahko preventivno ali pa po predhodni preiskavi blata.
Za učinkovito odpravljanje glist se posvetujete s svojim veterinarjem.

TRAKULJE

Najbolj razširjena trakulja pri psih in mačkah je Diplidium caninum.
Odrasla trakulja je velika 20 – 70 cm. Izloča členke (odrivke), velike nekaj milimetrov, belorumene barve, ki se premikajo. Opazimo jih v blatu ali pa se prilepijo na dlako ob zadnjični odprtini, to pa povzroča srbež okrog anusa. Žival se liže okrog zadnjične odprtine ali pa se “drsa po zadku”. Odrivki vsebujejo jajčeca in so veliki kot riževo zrno. Jajčeca v posušenih odrivkih lahko preživijo 3 do 4 mesece.
Odrivki z živali padejo na tla (tam kjer se žival najpogosteje zadržuje). Jajčeca (ki so v odrivku) požre ličinka bolhe. Med preobrazbo boljše ličinke v odraslo bolho se v njej preobrazi tudi jajčece trakulje v razvojno obliko, s katero se okuži pes, ko požre bolho ali njene iztrebke.
Zato je za preprečevanje okužbe psov in mačk s to trakuljo izredno pomembno odpravljanje bolh.
Za učinkovito odpravljanje bolh in trakulje se posvetujete s svojim veterinarjem.

PRAŽIVALI ali PROTOZOJI

Protozoji so mikroskopsko majhni paraziti, ki imajo pomembno mesto med povzročitelji zajedavskih bolezni pri psih in mačkah. Najbolj razširjena sta Isospora species in Giardia species.

– ISOSPORA SP.
Razvoj praživali poteka v gostitelju (pes, mačka) ter izven njega. Okužena žival z blatom izloča v okolje oociste, te se nato preobrazi v invazijsko obliko, ki jo nato s hrano in vodo zaužije neokužena žival. V njej prodre v celice črevesne sluznice, kjer se nato pražival razvije do konca.
Znaki bolezni se najpogosteje pojavijo pri nekaj tednih do nekaj mesecev starih živali v zavetiščih, in sicer zaradi stresnih situacij, kot so npr. sprememba okolja, hrane. Pojavi se driska (včasih krvava), neješčnost, hujšanje, lahko tudi bljuvanje in napadi krčev. Ker je zdravljenje okužbe dokaj dolgotrajno, je za preprečevanje okužbe živali z njo, izredno pomembna higiena, predvsem v vzrejališčih in trgovinah z živalmi.

– GIARDIA SP.
So paraziti, ki se naseljujejo v tankem črevesju psa ali mačke, prav tako kot pri Isospori poteka razvoj v gostitelju in izven njega (v okolju).
Najpogosteje se znaki okužbe (driska, padec telesne teže in slabo telesno stanje) pojavijo pri živalih, mlajših od dveh let. Prav tako kot pri Isospori je za preprečevanje okužbe izredno pomembna higiena.

 

DIROFILARIOZA

To je bolezen, ki jo povzroča srčna glista imenovana Dirofilaria immitis, prenašalec bolezni pa je komar. Življenjski krog gliste je razmeroma zapleten. Odrasli osebki, ki živijo v desni polovici srca in v večjih krvnih žilah, ki povezujejo srce in pljuča, izločajo drobne ličinke, ki jih imenujemo mikrofilarije. Le-te čakajo v krvnem obtoku na vmesnega gostitelja (komarja), ki jih posrka skupaj s krvjo. Ko komar okužen z ličinkami piči naslednjo žrtev, se ličinke preselijo v kožo novega gostitelja. V organizmu nato poteka nadaljnji razvoj parazita in približno po dveh mesecih se razvojne oblike pojavijo v krvnem obtoku. Celoten razvoj od pika komarja pa do odraslega osebka traja več mesecev.
Odrasle gliste zaradi številčnosti in velikosti (lahko dosežejo velikost do 35 cm) povzročajo razširitev srca in žil ter tudi zamašitve le- teh. Zaradi oteženega pretoka krvi iz srca v pljuča, se pojavijo naslednji znaki: neješčnost, hujšanje, apatičnost, kašelj ter nabiranje tekočine v trebuhu. Razvojne oblike gliste pa krožijo po krvi in jih lahko v izjemnih primerih najdemo v koži, kjer povzročajo srbež z gnojnimi mehurčki.
Zdravljenje bolezni je v začetnem stadiju uspešno, kasneje pa težavno in večinoma neuspešno. Zato je izredno pomembna uporaba sredstev za preprečevanje bolezni pri živalih, ki potujejo v mediteransko območje, kjer je bolezen najbolj razširjena.
Za preprečevanje bolezni uporabljamo preventivna sredstva v obliki sirupa, tablet ali kapljic, ki jih pokapamo na kožo živali.