Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

OKOLJE: temperatura okolja med 15 in 20 o C.

ŽIVLJENJSKA DOBA: 8-10 let

NASTANITEV: Dobro zračena in primerno osvetljeno kletka. Kunci so vajeni čistoče in če se jim ponudimo posodo za stranišče (npr. mačje stranišče), jo bodo uporabljali. Stranišče ali del nastilja, ki si ga je kunec izbral za stranišče, je potrebno menjavati vsakovdnevno. Za nastilje svetujemo šoto, ki nevtralizira amoniak iz urina. Dobro se obnese tudi plast časopisnega papirja prekritega s senom ali za male živali komercialno pripravljen nastilj – peleti, žaganje, čeprav je to manj primerno.

DRUŽBENE POTREBE: Živijo v združbah po 6 do 9 odraslih živali. Samci se borijo za ozemlje, samice ščitijo potomce, ki jih sicer hranijo le 1x do 2x na dan.

Kunca, ki sta nastanjena v paru, sčasom postaneta nerazdružljiva. Skrbita drug za drugega, se negujeta in kratkočasita. Najbolje se razumeta kastriran samček in sterilizirana samička. Samca v skupnem boksu se prepirata za ozemlje in prevlado. Dobro se razumeta tudi kunec in morski prašiček, vendar takšna združba vseeno ni tako zaželena kot dva kunca.

HRANAPrehrana naj sloni v glavnem na kvalitnem, mešanem senu in mešani travi. Zelo priporočljivo je, da se kuncu vsakodnevno ponudimo svežo travo, najbolje če se sam v ogradi popase na trati za hišo. Če te možnosti ni, se mu nabere sveža trava, ki ne sme biti rosnata ali drugače mokra. Jeseni so dobrodošli (odpadli) listi jablane ali leske. Kunci uživajo v mladih listih kislice, robide, maline, listih endivije, regrata, detelje in trpotca.

Brokoli, brstični ohrovt, zelje, korenje, zelena, listi cvetače, koruzni storži lahko pristanejo na kunčevem dnevnem jedilniku. Pretiravati ni razsodno, vendar, če se držimo preprostega pravila le treh naštetih vrst hkrati dnevno, to ne bi smelo povzročati prebavnih motenj.

Če svojemu kuncu nudite komercialno mešanico peletov, semenk in drugih dodatkov, mu jih ponudite le enkrat na dan. Po eni ali dveh urah posodico z mešanico odstranite. Dnevno naj količina komercialne mešanice za kunce ne presega 50 g (oz. 2 % – 3%  telesne teže kunca)!

NAJ ŠE ENKRAT POUDARIMO, DA JE GLAVNINA DNEVNEGA OBROKA PRI KUNCU SESTAVLJENA IZ SENA IN/ALI SVEŽE TRAVE IN NE BRIKETOV!

Zakaj je temu tako, je najbolje povprašati veterinarja pri naslednjem (preventivnem) pregledu vašega ljubljenčka.

RAZMNOŽEVANJE:

Sterilizacija – odstranitev jajčnikov in maternice:

  • preprečitev nezaželene brejosti,
  • preprečitev navidezne brejosti,
  • korekcija vedenjskih motenj, teritorialne agresije, markiranja pri samcih (kastracija)
  • preprečevanje ali zdravljenje tumorjev na rodilih ali gnojnega vnetja maternice…

Optimalni čas za sterilizacijo pri kunčicah je 5 mesecev, pri samčkih za kastracijo vsaj 3 mesece.

Izogibamo se sterilizacije pri prekomerno težkih samičkah, ki imajo zaradi debelosti zamaščena jetra, strukture so vpete v obilico maščevja, poseg je veliko bolj rizičen. Pri njih je najprej treba izvesti postopen program hujšanja!

  • Puberteta: 4 – 5  mesecev pritlikave pasme, 5 – 8 mesecev velike pasme
  • Brejost: 30 – 32 dni
  • Velikost legla: 5 – 8 mladičev
  • Čas sesanja: 5 tednov
  • Porodna teža: 40 – 100 g, oči odprejo okrog 7. dneva starosti. Sterilizacijo ali kastracijo svetujemo pred koncem obdobja odraščanja.