Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Žalostno je, da se vsako leto skoti več mladičev, kot je zanje dobrih lastnikov. Zaradi tega se pojavlja veliko število zapuščenih in zavrženih mladičev ali pa jih nevestni lastniki kasneje zapustijo. S kastracijo vašega psa, zmanjšate število nezaželenih mladičev, poleg tega pa je kastracija najbolj enostaven in varen način varovanja zdravja vašega psa.

ZAKAJ SE ODLOČITI ZA KASTRACIJO

Nekateri psi lahko v puberteti postanejo nesocialni, neubogljivi, zaradi močnega spolnega nagona so lahko agresivni do ostalih samcev in tudi do lastnika. Kastracija psa pomaga pri neželenih spremembah vedenja ter zmanjša možnost za razvoj raka na modih, obolenj na prostati in ob anusu.

Če naredimo primerjavo s krdelom volkov ali divjih psov, ima možnost in pravico do razploda samo vodja krdela (alfa samec). Večina psov, ki živi v urbanem okolju, ni plemenjakov, kar pomeni, da se nikdar v življenju ne bodo (načrtno) parili.

V času gonitve psic v bližnji (in daljni) okolici pa je večina psov močno pod vplivom spolnih hormonov:  neješčnost, tuljenje in zavijanje, potepanje, zaradi česar lahko postanejo žrtve prometnih nesreč, strelnega orožja, pri pretepih z drugimi samci pa lahko dobijo nevarne ugrizne rane.

Poleg tega so lastniki psov tudi kazensko odgovorni za svoje pse, ki se prosto gibajo po okolici. S pravočasno kastracijo spolnega nagona pri psu ni več in s tem te težave izginejo.

KAJ JE KASTRACIJA IN KAKO POTEKA

Kastracija je kirurški poseg, ki poteka v splošni narkozi. Pred posegom mora biti žival 12 ur tešča. Pred posegom se opravi temeljit kliničen pregled.
Pri kastraciji kirurg pred mošnjo prereže kožo, odstrani modi, podveže žilni splet ter zašije podkožje in kožo. Psu namestimo zaščitni ovratnik, ki ga mora nositi do odstranitve šivov, le-te praviloma odstranimo 8 dan po operaciji. Šivov ni potrebno odstraniti v primeru, ko namestimo samo podkožne šive.
Psa po operaciji namestimo v bolniško kletko, kjer nadzorujemo prebujanje, življenjske funkcije, žival ogrevamo ter ji dajemo sredstva proti bolečinam.
Ko se pes popolnoma prebudi, lahko odide v domačo oskrbo. Praviloma je to še isti dan. Lastniki dobijo navodila, kako skrbeti za žival po operaciji.

KOLIKO MORA BITI STAR PES ZA POSEG

Starostne omejitve, pri kateri lahko žival operiramo načeloma ni. Najbolj primeren čas je pri starosti približno 6 mesecev, lahko tudi pozneje. Vedeti pa moramo, da kastracija v kasnejšem starostnem obdobju lahko pomeni tudi delno ohranitev nagona.

ALI SE PES PO KASTRACIJI SPREMENI

Velikih sprememb v obnašanju lastniki ne opažajo razen tega, da ni več spolnih hormonov in z njimi povezanega vedenja kot je že razloženo zgoraj.
Lastniki morate biti bolj pazljivi pri količini obrokov, še posebej, če pes nima dovolj fizične aktivnosti ali je že od prej nagnjen k debelosti.
Pri nekaterih pasmah (španjeli, setri, zlati prinašalci) se lahko po kastraciji pojavi izrazitejša rast dlake.
Večina lastnikov pri kastriranih psih opazi, da postanejo bolj navezani na lastnika, se držijo doma in so manj agresivni.