Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Žalostno je, da se vsako leto skoti več mladičev kot pa je dobrih lastnikov zanje. Zaradi tega se pojavlja veliko število zapuščenih in zavrženih mladičev ali pa jih nevestni lastniki kasneje zapustijo. S kastracijo vašega mačka zmanjšate število nezaželenih mladičev, poleg tega pa je kastracija najbolj enostaven in varen način varovanja zdravja vašega mačka.

ZAKAJ SE ODLOČITI ZA KASTRACIJO
Nekastrirani mački se v času gonjenja samic potepajo, včasih tudi zelo daleč, zato so velikokrat žrtve prometnih nesreč. Tepejo se za naklonjenost samic in velikokrat pridejo domov poškodovani. Takšne poškodbe (ugrizi in praske drugih mačkov) so možna pot za okužbo z dvema neozdravljivima mačjima virusnima boleznima – mačjim aidsom in mačjo levkozo ali pa mikrosporijo. Zaradi ugriznih ran se lahko razvijejo abscesi (omejen podkožni ognojek). Mački zaznamujejo svoj teritorij z uriniranjem (tudi v hiši ali stanovanju), urin pa ima izredno močan in neprijeten vonj.
V naravi tako velika populacija mačk zanesljivo ne bi preživela, saj bi prišlo do naravne selekcije.

KAJ JE KASTRACIJA IN KAKO POTEKA
Kastracija je kirurški poseg, ki poteka v splošni narkozi. Pred samim posegom mora biti žival 12 ur tešča, da ne bi prišlo med narkozo do zapletov.
Po popolnem pregledu živali, kjer anastezist predvsem pogleda stanje srca in ožilja ter glede na starost, izbere ustrezno narkotično sredstvo.
Pri kastraciji kirurg prereže mošnjo in odstrani moda, šivanje kože ni potrebno.
Mačka po operaciji namestimo v bolniško kletko, kjer nadzorujemo prebujanje, življenjske funkcije in ga ogrevamo ter dajemo sredstva proti bolečinam.
Ko se žival popolnoma prebudi, lahko odide v domačo oskrbo. Praviloma je to še isti dan. Lastniki dobijo navodila, kako skrbeti za žival po operaciji.

KOLIKO MORA BITI STAR MAČEK ZA TA POSEG
Omejitve starosti pri kateri lahko žival operiramo načeloma ni.
Najbolj primeren čas je pri starosti približno 6 mesecev, lahko tudi pozneje. Vedeti moramo, da kastracija v kasnejšem starostnem obdobju lahko pomeni tudi delno ohranitev nagona in markiranje.

ALI SE MAČEK PO KASTRACIJI SPREMENI
Ker ni več spolnega nagona, tudi ni s tem povezanega obnašanja, ki smo ga omenili zgoraj.
Pri nekaterih dolgodlakih mačkah in pri perzijskih mačkah se lahko po kastraciji pojavi vnetje mehurja in posledično zaprtje sečnice. V mehurju se zaradi spremenjenega pH urina pričnejo tvoriti kristali, ki se združujejo in lahko kot droben pesek zamašijo sečnico. Za preprečevanje teh težav svetujemo, da kastrirani mački dobivajo posebno dietno hrano, ki preprečuje tvorjenje kristalov in prekomerno telesno težo.