Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Večina psic ima prvo gonitev med šestim in desetim mesecem starosti, ta proces pa se pojavlja na šest do osem mesecev. Sama gonitev traja ponavadi 21 dni, dolžina ciklusa in intervali med gonitvijo so ponavadi vse življenje enaki. Prav je, da lastnik ve, kako ta fiziološki proces poteka, saj je med samo gonitvijo vedenje psice zaradi hormonov nekoliko spremenjeno.

Spolni ciklus pri psici lahko razdelimo na štiri obdobja: predgonitev (proestrus), obdobje gonitve (estrus), obdobje, ki sledi gonitvi (diestrus), in obdobje, ko spolni organi pri psici niso aktivni (anestrus).

Znaki gonitve:

  • spremenjeno vedenje (nemir, slabši apetit ali požrešnost, neposlušnost)
  • nabrekla sramnica (otekanje)
  • krvavo sluzast nožnični izloček.

Med gonitvijo se samo vedenje psic lahko razlikuje. Nekatere psičke cvilijo, druge so otožne in mirnejše kot ponavadi. S psico moramo v tem obdobju ravnati obzirno in potrpežljivo, saj so psice med samo vadbo navadno bolj raztresene in nezainteresirane za delo.

Čas, ko je samica pripravljena na zaskok, ponavadi traja od pet do šest dni, začne pa se največkrat enajsti dan po začetku krvavitve. Med psicami se to individualno razlikuje, zato bodimo pazljivi med 8. in 22. dnem po začetku gonitve.

Lastniki želijo natančno informacijo o najugodnejšem času parjenja pri svoji psici. S paritvenim refleksom na primer, pri katerem z roko podrgnemo psico po križu, lahko preizkusimo, ali je psica godna. Če je psica pripravljena na zaskok, umakne rep in dvigne spolovilo. Bistvo določanja najugodnejšega dne za parjenje je, da predvidimo dan, ko lahko zadostno število spermijev v maternici in jajcevodih doseže zrelo jajčno celico, pripravljeno na oploditev.

Zunanji znaki so pokazatelj spolnega cikla, vendar parjenje samo na osnovi tega, ni vedno uspešno. Najugodnejši čas za paritev lahko določimo na veterinarski kliniki, kjer na podlagi citološke presoje vaginalnega brisa in ugotovitve parabazalnih celic, ovrednotimo hormonske spremembe. Veterinar si lahko z vaginoskopijo pomaga določiti fazo gonitve.

Najzanesljivejša metoda je merjenje koncentracije progesterona v krvi. Glede na vrednost progesterona v krvni plazmi lahko ocenimo čas ovulacije in s tem najugodnejši čas parjenja. V obdobju po gonitvi pri nebreji živali pričnejo nabrekli spolni organi prehajati v fazo mirovanja, za kar je običajno potreben čas od 60 do 75 dni. Obdobje spolne neaktivnosti traja okoli 4 mesece.

Vonj po goneči psici privablja samce, zato moramo med gonitvijo psico zavarovati pred zainteresiranimi samci. To nam nalaga tudi Zakon o zaščiti živali!

Med gonitvijo naj bo psica vedno pod nadzorom, na sprehodih pa jo imejmo na povodcu, ljubezni željne samce skušajmo odločno odgnati od psice, kar pa je vse prej kot lahka naloga.