Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Kaj je epilepsija?

O epilepsiji govorimo, kadar gre za ponavljajoče krče oz. živčne napade, ki so posledica nenadzorovanega, nenadnega izbruha električne aktivnosti v možganih.

Vzroke za napade lahko razdelimo v dve skupini – intrakranialni in ekstrakranialni vzroki.

V  prvi skupini je vzrok v glavi, pri čemer je lahko napad posledica prirojene bolezni (hidrocefalus), tumorja v glavi, vnetja možganov kot posledica okužbe s povzročiteljem pasje kuge, hude poškodbe glave,…V primeru, da ni mogoče najti vzroka poškodbe, govorimo o idiopatski oz. epilepsiji brez znanega vzroka. Slednji tip je pri mladih psih najpogostejši.

V drugo skupino spadajo napadi, ki so lahko posledica različnih zastrupitev (na primer z etilen glikolom ali » antifrizom », z različnimi insekticidi in herbicidi), posledica obolenja srca, jeter, ledvic, pomanjkanje glukoze v telesu (najpogosteje kot posledica tumorja trebušne slinavke), motnje v ravnovesju elektrolitov.

 

Kaj se dogaja med epileptičnim napadom?

Prodromalna faza – motnje v senzoriju: sprememba vedenja – Običajno živali že same zaznajo, kdaj bo prišlo do napada in to tudi pokažejo na različne načine. Ponavadi postanejo preplašene in začno iskati bližino človeka.

Aura – začetni fokalni senzorični ali motorični znaki.

Iktus – napad. Med napadom se žival ne zaveda svojega početja, običajno pade na bok, prične veslati z nogami, se slini, joka in spusti vodo ali blato.

Postiktalna perioda – obdobje po napadu, navadno ura (lahko tudi 1 – 2 dni).

Večina napadov traja nekaj minut, po napadu se nekatere živali vedejo povsem normalno, ostale pa so lahko preplašene in oslabljene še nadaljnjih 24 ur. Lahko se pojavi celo prehodna slepota ali ohromelost, težave v hranjenju, zadrževanju urina in blata.

 

Kdaj se napadi pojavijo?

Običajno se napadi pojavijo, ko žival počiva, še posebej zvečer ali ponoči. Redkeje pa se pojavijo, ko je žival vznemirjena oz. aktivna.

 

Kaj lahko naredi lastnik, ko pride do napada božjasti?

Prvo pravilo je, da lastnik živali med napadom ostane miren, saj se žival ne zaveda in torej ne čuti kakršne koli bolečine. Pomembno je, da se žival med napadom ne poškoduje (da ne pade po stopnicah ali s kakršne koli višine). Ljubljenčka zavarujemo pred možnimi poškodbami.

Lastnik med napadom ne sme odpirati ust živali oz. jo poskušati umiriti z rokami, saj lahko pride do nevarnih ugrizov.

 

Ali se žival med samim napadom lahko poškoduje?

Zelo redko pride do kakršnih koli poškodb, občasno si žival pregrizne jezik, kar lahko pripelje tudi do krvavitev, ki pa večinoma niso resne. V primeru, če napad traja dlje časa (več kot 10 minut), pa lahko pride do dodatnih poškodb možganov in v napredovalnem stadiju bolezni taki živali ne moremo več pomagati. Največja nevarnost je hipertermija – pregrevanje živali. Zato je nikakor ne zalagajte ali pokrivajte z odejami, blazinami. Pri uravnavanju telesne temperature ji lahko pomagate s hlajenjem npr. z mokrimi brisačami.

 

Kdaj mora lastnik poiskati pomoč veterinarja?

V primeru, če se napad pojavi, je pomembno, da si lastnik zapomni oz. zapiše čas začetka napada, saj se med napadom pogosto izgubi občutek za čas (lastniki imajo občutek, da napad traja dlje časa kot je v resnici).

Če napad traja manj kot pet minut in se žival po napadu prične umirjati, je bolje, da jo namestimo v tih, miren in temačen prostor, kot pa da jo vso vznemirjeno naložimo v avto in odpeljemo k veterinarju. Šele nato se obrnemo na veterinarja, ki vam bo svetoval pregled živali, še zlasti, če se napadi pojavljajo pogosteje kot na 2-3 mesece. V primeru, če napad traja več kot 5 minut ali če si napadi sledijo drug za drugim, je potrebno takoj poiskati pomoč veterinarja.

 

Kako lahko veterinar ugotovi vzrok napadov?

Veterinar mora opraviti vrsto preiskav, s katerimi skuša ugotoviti vzrok napada:

  • preiskava krvi in urina
  • preiskava cerebrospiralne tekočine (tekočina v hrbtenjačnem kanalu)
  • RTG slikanje glave, prsnega koša in trebuha
  • preiskava trebuha z ultrazvokom

Za potrditev kakršne koli poškodbe možganov  je potrebno opraviti še magnetno resonanco in računalniško tomografijo. V primeru, ko ne najdemo sprememb pri naštetih preiskavah in, če je žival stara od 1-5 let, pasme nemški ovčar, labradorec, zlati prinašalec, pudelj, potem gre najverjetneje za idiopatsko epilepsijo oz. božjastni napad neznanega vzroka.

 

Ali so na voljo kakršna koli zdravila za zdravljenje napadov?

V primeru, če ima žival napad na dolgo časovno obdobje, potem vam veterinar svetuje, da se s pričetkom terapije počaka. Če pa so napadi pogostejši,  je potrebno čim prej pričeti s terapijo. Veterinar predpiše tablete ali sirup, ki ga je najpogosteje potrebno dajati do konca življenja, saj hitro prenehanje s terapijo, pogosto izzove ponovne napade.

Ni nujno, da zdravila popolnoma odpravijo napade, lahko samo povzročijo, da se zmanjša njihovo število. Med samim zdravljenjem veterinar svetuje preventivne preglede krvi zaradi morebitnih stranskih učinkov zdravil.