Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Dirofilarioza je bolezen, ki jo povzroča srčna glista imenovana Dirofilaria immitis, prenašalec bolezni pa je komar. Življenjski krog gliste je razmeroma zapleten. Odrasli osebki, ki živijo v desni polovici srca in v večjih krvnih žilah, ki povezujejo srce in pljuča, izločajo drobne ličinke, ki jih imenujemo mikrofilarije. Le-te čakajo v krvnem obtoku na vmesnega gostitelja (komarja), ki jih posrka skupaj s krvjo. Ko komar okužen z ličinkami piči naslednjo žrtev, se ličinke preselijo v kožo novega gostitelja. V organizmu nato poteka nadaljnji razvoj parazita in približno po dveh mesecih se razvojne oblike pojavijo v krvnem obtoku. Celoten razvoj od pika komarja pa do odraslega osebka traja več mesecev. Odrasle gliste zaradi številčnosti in velikosti (lahko dosežejo velikost do 35 cm) povzročajo razširitev srca in žil ter tudi zamašitve le- teh.

Kakšni so znaki, da ima naša žival srčno glisto-dirofilarijo in kje se najlažje okuži?

Zaradi oteženega pretoka krvi iz srca v pljuča, se pojavijo naslednji znaki: neješčnost, hujšanje, apatičnost, kašelj ter nabiranje tekočine v trebuhu. Razvojne oblike gliste pa krožijo po krvi in jih lahko v izjemnih primerih najdemo v koži, kjer povzročajo srbež z gnojnimi mehurčki. Okuženi so komarji v toplejših področjih torej pri nas Primorje, Istra, ter Dalmacija.

Kako potrdimo, da ima žival srčno glisto, ali je ozdravitev mogoča?

Za diagnostiko same bolezni se uporablja krvni hitri test, ki je zasnovan na podlagi detekcije antigena, ki se sprošča iz reproduktivnega aparata samic dirofilarije. To je najpogostejša metoda, ostali krvni testi, UZ in RTG nam pri diagnostiki lahko pomagajo. Zdravljenje bolezni je v začetnem stadiju uspešno, kasneje pa težavno in večinoma neuspešno. Zato je izredno pomembna uporaba sredstev za preprečevanje bolezni pri živalih, ki potujejo v mediteransko območje, kjer je bolezen najbolj razširjena.

Kako preventivno zaščitimo pse pred okužbo z Dirofilarijo?

Za preprečevanje bolezni uporabljamo sredstva v obliki sirupa (Ivermectin), tablet (Milbemax), kapljic, ki jih pokapamo na kožo živali (Advocate, Stronghold…) ali uporabimo različna sredstva, ki odganjajo komarje. Sirup damo 10.dan od prvega dneva, ko je žival v toplejšem področju, ter nato čez 30 dni. Živalim, ki živijo na toplejših območjih, kjer je večja verjetnost, da se okužijo, je potrebno sirup ali tablete dajati redno enkrat mesečno. Ampule proti klopom, bolham, komarjem je priporočljivo dajati na kožo živali 1x mesečno skozi vse leto.