Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Povzročitelj demodikoze psov, Demodex canis, spada med pršice in je navadno del normalne favne na koži psov. V majhnem številu je prisoten pri večini zdravih psov.

Mladiči se infestirajo že v prvih urah življenja preko matere med sesanjem in nego. Ko je ravnotežje med obrambnim mehanizmom gostitelja in številom zajedavcev porušeno, se garjavec prekomerno razmnoži; razvije se obolenje kože – demodikoze.

Razvojni krog zajedavca se odvija na gostitelju, saj zajedavci živijo v dlačnih mešičkih in v žlezah lojnicah. Hranijo se s celicami, lojem in odmrlim epitelom ter dlako. Izven dlačnega mešička ne preživijo dolgo.

Splošno ločimo dva tipa demodikoze: lokalizirano in generalizirano obliko. Pri lokalizirani obliki so obolele živali ponavadi zdrave in zbolijo za demodikozo v stresnih obdobjih ali po bolezni. Bolezenski znaki, ki se pojavljajo pri lokalni obliki demodikoze so neodlakani predeli ali manjša odlakanost predvsem na vekah, okoli ust, po gobčku ter na sprednjih nogah.

Lokalizirane demodikoze običajno ne zdravimo, saj večina sprememb izgine spontano v 6-8 tednih. Okoli 90% obolelih živalih si opomore samo, v 10% primerov pa se bolezen razvije v generalizirano obliko. Lokalizirana bolezen se lahko pojavi tako pri mladih psih, kakor pri odraslih. Pri mladih psih je prognoza ugodna. V večini primerov si pes sam opomore od bolezni, medtem ko odrašča; to je nekje med osmim mesecem in tremi leti, odvisno od pasme.
Pri odraslih psih prognoza ni tako ugodna, saj demodikoza opozarja, da se dogaja nekaj resnejšega v organizmu pacienta (rakasta obolenja, kronično obolenje – infekcije, obolenja ščitnice, terapija s citostatiki).

Generalizirana oblika se lahko razvije iz lokalne, lahko nastopi kot samostojna bolezen. Že samo ime pove, da so prej lokalizirane spremembe sedaj prisotne po celotnem telesu. Generalizirano demodikozo moramo zdraviti s sistemskimi in lokalnimi pripravki.

Veterinar postavi diagnozo na podlagi odvzetega vzorca-kožnega ostružka, ko pod mikroskopom indentificira večje število garjavcev, vrste Demodex canis.