Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

OKOLJE: temperatura okolja med 10 in 15 o C. Vlažnost pod 70%. Izredno občutljive na previsoko temperaturo in vlago – nevarnost vročinskega udara.

NASTANITEV: Mere rešetkaste kletke 0.5 m x 1 m x 0.45 m. Dobro zračeno in osvetljeno. Lesena hiška znotraj kletke 25 cm x 25 cm x 20 cm. Peščena kad (pesek za činčile!)  mora biti dovolj velika, da se činčila v njej lahko kotali. Ponudimo jo za 15 min in nato odstranimo. S tem preprečimo onesnaževanje peska z iztrebki. Vejevje v kletki naj bo od jablane ali hruške, lahko uporabimo tudi lesene police.

DRUŽBENE POTREBE: Činčile lahko živijo v tropih. Najbolje se obnese kombinacija samec in samica. Dve samici ali dva samca težko živita skupaj. Če želimo imeti par činčil, se najbolje obnese samička in kastriran samec.

HRANA: Hranjenje iz kompaktne posodice in pitje iz avtomatskega dozirnika. Posodice zahtevajo redno vsakodnevno čiščenje, s katerim preprečujemo razmnoževanje nevarnih klic.

Hrana je v naravnem okolju hranilno zelo revna z visoko vsebnostjo vlaknin. Dnevni obrok naj v glavnini sestoji iz kvalitetnega sena v jaslih ter komercialne mešanice semen ter peletov za činčile. Pri slednjem posvetimo pozornost zadostni vsebnosti vitaminov A, D in E.

Obrok jim ponudimo vsako jutro in zgodaj zvečer, t.j. pred vrhom njihove aktivnosti. Pozno večerno hranjenje povzroča težave v prebavi (ter grizenje kožuščka, krče).

Odrasla činčila naj poje do 20 g peletov na dan. OBVEZNO je dodajanje kvalitetnega sena, saj peleti zadoščajo le za tretjino dnevnih potreb po vlakninah.

Najkvalitetnejše je seno detelje ali lucerne. Najbolj dostopno je mešano seno. Če je pregrobo, lahko povzroča zapeko ali napenjanje pri blatenju. Seno moramo hraniti v suhem, saj vlaga povzroča plesnenje in nastanek nevarnih snovi – strupov plesni.

»Razvade v hranjenju« – priboljški; ne več kot dve rozini na dan, čeprav jih činčile obožujejo, 1/6 jabolka na teden, 1/6 korenja, manjše količine regrata. Sadja s koščicami se izogibamo, pravtako sončnic in sušenega kokosa.

RAZMNOŽEVANJE:

  • Obdobje odraščanja: pri starosti 4 – 8 mesecev
  • Spolna aktivnost: pri starosti 8 mesecev
  • Brejost: 111 dni
  • Velikost legla: 1 -5 mladičev
  • Čas sesanja: 6 – 8 tednov
  • Porodna teža: 30 – 60 g, mladiči se skotijo odlakani in z odprtimi očmi.

Sterilizacija ali kastracija se svetuje pred koncem obdobja odraščanja.

ŽIVLJENJSKA DOBA: Povprečna življenjska doba je 15 let.