Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Srčne bolezni so pri psih zelo pogoste. Sklop bolezni srca je precej obsežen, govorili pa bomo samo o najbolj pogostih obolenjih.Opažamo jih predvsem pri starejših psih zaradi oslabelosti srca in srčnih zaklopk, pri mlajših psih pa so večinoma posledica prirojenih napak na srcu.

KAKO DELUJETA SRCE IN KRVOTOK?

Pasje srce deluje podobno kot človeško. To je mišična črpalka, ki je sestavljena iz dveh preddvorov in dveh prekatov, ki jih ločimo na desno in levo stran, med preddvori in prekati so srčne zaklopke, ki skrbijo, da se kri prečrpava v krvni obtok v pravilni smeri. Desna stran srca pošilja kri v pljuča, kjer se obogati s kisikom. Tako obogatena kri prihaja iz pljuč v levo stran srca, ta pa jo črpa naprej v veliki krvni obtok po vsem organizmu. Iz organizma se s kisikom osiromašena kri po velikih dovodnih venah zopet vrača v desno srce, od tu pa spet v pljuča, kjer se ponovno obogati s kisikom.

KAJ POMENI OBOLENJE SRCA?

Obolenje srca pri starejših psih je vedno povzročeno s poškodbami srčnih zaklopk ali z razširitvijo srčne mišice, ki postane mlahava ali otrdela  in nesposobna črpati kri v zadostni meri. Posamezne pasme psov so različno nagnjene k določenim oblikam srčnih bolezni. Za razliko od ljudi, kjer so poglavitni vzroki srčni infarkti, pri psih te oblike bolezni ne poznamo.
Dve najpogostejši obliki srčnih bolezni sta:

 • bolezen na srčnih zaklopkah, ki je še posebno pogosta pri starejših psih manjših in pritlikavih pasem in mešancih. S starostjo zaklopke čedalje bolj popuščajo, ne zapirajo več popolnoma prehoda iz preddvora v prekat in kri se ob krčenju srčne mišice iz prekata delno vrača nazaj v preddvor. Posledica te napake je zastajanje krvi v pljučih in posledično nabiranje tekočine v pljučih t.i. edem ali nabiranje tekočine v telesnih votlinah (prsna, trebušna) ter nezadostna oskrba organizma s krvjo.
 • razširitev srčne mišice, t.i. dilatativna kardiomiopatija
  To obliko bolezni zasledimo v glavnem pri velikih pasmah psov, še posebno so podvrženi dobermani, nemške doge, nemški bokserji, irski volčji hrti ter koker španjel.

Bolezen povzroča stanjšanje stene srčne mišice tako, da se srce razširi kot balon napolnjen z vodo. Krčenje srca postane slabotno in tako srce ni sposobno v zadostni meri pošiljati krvi po organizmu. Zbolijo mlajši psi in psi v srednjem življenjskem obdobju.

Simptomi srčnih bolezni so si pogosto zelo podobni ne glede na vzrok obolenja. Veliko simptomov srčnih bolezni se lahko prepleta z naravnimi procesi staranja.

Pri psih z napredovalim obolenjem srca opazimo:

 • hitro utrujanje,
 • slab apetit,
 • zgubljanje na teži,
 • težko dihanje,
 • sopenje,

kašelj zaradi nabrane vode v pljučih ali pritiskanja povečanega srca na sapnik/sapnice.

Ne smemo pa pozabiti, da se takšni simptomi pojavljajo tudi pri mnogih drugih boleznih. V nekaterih primerih prihaja tudi do trenutne omedlevice in krčev zaradi pomanjkljive oskrbe možganov s kiskom.

KAKO VETERINAR UGOTOVI, DA IMA PES SRČNO OBOLENJE?

Veterinar najprej od lastnika vzame izčrpno anamnezo (izpraša lastnika, kaj opaža in kaj se dogaja z živaljo…).
Pri pregledu bo najprej uporabil stetoskop – napravo za poslušanje srca in potipal srčni utrip na stegenski arteriji. Če so prisotne napake na srcu, bo lahko slišal nenormalne srčne tone, kot je npr. šum na srcu, pohitreno in neenakomerno bitje srca. Za pregled srca uporabljamo tudi RTG slikanje pljuč in srca, s katerim lahko ugotovimo povečano srce in pljučni edem, UZ za ugotavljanje delovanja srčne mišice in zaklopk ter elektrokardiografijo (EKG).

ALI SE BOLEZNI SRCA LAHKO ZDRAVIJO?

Vse bolezni srca ne pomenijo nujno tudi hujše okvare srca. Mnogi psi z obolenjem srca ne kažejo zunanjih znakov bolezni in lahko dokaj normalno živijo tudi brez zdravljenja. V napredovalih oblikah bolezni, ko se pričnejo pojavljati znaki bolezni (utrujenost, kašelj, težko dihanje) pa je zdravljenje potrebno, ker s tem izboljšamo kvaliteto življenja psa in mu lahko tudi podaljšamo življenje. Žal pa je pri zelo napredovani bolezni zdravljenje večkrat tudi neuspešno.

KAKO LAHKO ZDRAVIMO BOLEZEN?

Terapija upočasni napredovanje omenjenih bolezni, ne more pa popolnoma ustaviti njenega poteka. Terapijo izvajamo na naslednji način:

 • zmanjšati moramo telesno aktivnost bolnega psa,
 • določena zdravila pospešijo odvajanje vode iz organizma (diuretiki), predvsem iz pljuč in na ta način olajšajo dihanje,
 • nekatera zdravila izboljšajo moč srčne mišice in srčnega utripa in vplivajo na njegovo frekvenco,
 • zdravila za uravnavanje srčnega pritiska,
 • diete za bolezni srca.

Nekatere prirojene napake na srcu pa se lahko uspešno pozdravijo s kirurškimi posegi.

KAKO DOLGO ŠE LAHKO ŽIVI PES, KI IMA BOLNO SRCE?

Na to vprašanje je nemogoče točno odgovoriti. Živali, ki imajo hujšo obliko bolezni lahko poginejo brez zdravljenja v zelo kratkem času. Vse je sicer odvisno od oblike in resnosti obolenja srca. V mnogih primerih smo zelo uspešni pri zdravljenju bolezni, izboljšamo kvaliteto življenja in precej podaljšamo življenjsko dobo, tudi za nekaj let. Če pa je počutje psa kljub zdravljenju slabo, se je nujno potrebno posvetovati z veterinarjem o dodatnih možnostih zdravljenja.

V kolikor pa so te možnosti izčrpane, pes pa se še vedno počuti slabo (hitra utrujenost, dušenje, pogost kašelj, hiranje) lastnikom svetujemo evtanazijo. Na ta način živali prihranimo trpljenje, ki se pojavi zaradi dušenja v zadnji fazi bolezni.