Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Žalostno je, da se vsako leto skoti več mladičev, kot pa je dobrih lastnikov zanje. Zaradi tega se pojavlja veliko število zapuščenih in zavrženih mladičev ali pa jih nevestni lastniki kasneje zapustijo. S sterilizacijo vaše psice zmanjšate število nezaželenih mladičev, poleg tega pa je sterilizacija najbolj enostaven in varen način varovanja zdravja vaše psice.

ZAKAJ SE ODLOČITI ZA STERILIZACIJO

Sterilizacija je trajen način preprečevanja gonitvenih ciklusov in nezaželene brejosti pri psicah. Seveda pa so pomembni tudi zdravstveni razlogi, saj sterilizirane psice nimajo težav z navidezno brejostjo, z vnetjem maternice, rakavimi tvorbami na jajčnikih in maternici. Zgodnja sterilizacija pa prepreči razvoj tumorjev na mlečni žlezi.

KAJ JE STERILIZACIJA IN KAKO POTEKA

Sterilizacija je kirurški poseg, ki poteka v splošni narkozi. Pri sterilizaciji se psički praviloma odstranijo jajčniki.
Pred samim posegom mora biti žival 12 ur tešča, mladiči manj, da ne bi prišlo med narkozo do zapletov.
Po popolnem kliničnem pregledu anestezist pogleda stanje srca in ožilja in glede na starost izbere ustrezno narkotično sredstvo.
Pri sterilizaciji mora kirurg odpreti trebušno votlino v dolžini nekaj centimetrov. Pregleda stanje rodil in če ni tumorjev ali cist, odstrani samo jajčnike. Če so na rodilih kakšne spremembe, je potrebno odstraniti jajčnike in maternico. Kirurg zašije trebušno steno in podkožje. V koži običajno naredi intradermalni šiv, kar pomeni, da so šivi v koži in jih ni potrebno odstranjevati.
Operacijsko rano zaščitimo z obližem, živali pa namestimo zaščitni ovratnik, ki ga mora nositi do kontrolnega pregleda, to je praviloma 8 dan po operaciji.
Psico po operaciji namestimo v bolniško kletko, kjer nadzorujemo prebujanje, življenjske funkcije in jo ogrevamo ter dajemo sredstva proti bolečinam.
Ko se psica popolnoma prebudi, lahko odide v domačo oskrbo. Praviloma je to še isti dan. Lastniki dobijo navodila, kako skrbeti za žival po operaciji.

KOLIKO MORA BITI PSICA STARA, DA SE POSEG LAHKO OPRAVI

Najbolj primeren čas za sterilizacijo je odvisen od teže odrasle psičke, in sicer psice, ki dosežejo odraslo težo do 25 kg, je priporočljivo sterilizirati pred prvo gonitvijo, za psičke, ki pa dosežejo odraslo težo nad 25 kg, pa se priporoča, da se jih sterilizira med prvo in drugo gonitvijo, predvsem zaradi zmanjšanja pojavljanja urinske inkontinence. Z vsako gonitvijo se v mlečni žlezi pojavi določeno število celic, ki se pod vplivom hormonov pri naslednjem ciklusu lahko spremenijo v rakava obolenja mlečne žleze – tumor.
Omejitve starosti, pri kateri lahko žival operiramo, načeloma ni. Nekateri lastniki samic se odločijo, da bodo imeli leglo ali dve in potem psico sterilizirali.

ALI SE PSICA PO STERILIZACIJI SPREMENI

Velikih sprememb v obnašanju živali lastniki ne opažajo razen tega, da ni več spolnih hormonov in z njimi povezanega obnašanja.
Lastniki morate biti nekoliko bolj pazljivi pri količini obrokov, še posebej, če živali nimajo dovolj fizične aktivnosti ali pa so že od prej nagnjene k debelosti.
Pri nekaterih pasmah (španjeli, setri, prinašalci) se lahko po sterilizaciji pojavi izrazitejša rast dlake.
V zelo redkih primerih se pojavi urinarna inkontinenca, to je nehoteno uriniranje po kapljicah oz. nesposobnost zadrževanja urina. V takem primeru mora psica dobivati posebna zdravila, ki ojačajo mišico zapiralko sečnice in preprečujejo inkontinenco. Dolžina terapije je zelo različna.
Večina lastnikov pri operiranih živalih opaža, da postanejo bolj navezane na lastnika.

CENA STERILIZACIJE

Zelo pomembno je, da lastnik psice primerja stroške, ki lahko nastanejo zaradi nezaželene brejosti ali zdravstvenih težav, ki smo jih omenili zgoraj (navidezna brejost, gnojno vnetje maternice, rakave tvorbe, carski rez, pomoč pri porodu), s ceno sterilizacije.