Domov > Koristni nasveti > Psi > Navodila za pripravo živali, ki bodo operirane

Navodila za pripravo živali, ki bodo operirane

Kaj morate storiti pred načrtovanim operativnim posegom:
Če operacija ni nujna, ampak preventivna, je priporočljivo, da si organizirate čas tako, da boste lahko dan ali dva po operaciji (v obdobju okrevanja) skrbeli za psa ali mačko.
Žival mora biti pred operacijo tešča, ker je bruhanje med anestezijo lahko zelo nevarno. Če vam veterinar ne naroči drugače, žival ne sme jesti 12 ur pred operacijo, vodo pa ima lahko na voljo.
Zapleti med in po operaciji so zaradi sodobnih kirurških tehnik in varnih anestetikov (narkotikov) zelo redki.
Ker stres med operacijo lahko zmanjša splošno odpornost vaše živali, je pred operacijo dobro preveriti, če je žival redno cepljena.

Postopek sprejema živali:
Preventivne, pa tudi ostale operativne posege, opravljamo v glavnem v dopoldanskem času. Žival pripeljite na kliniko ob dogovorjenem terminu. Po sprejemu bomo žival stehtali, opravili splošni pregled pred operacijo, opravili potrebne laboratorijske preiskave in glede na starost in zdravstveno stanje živali dali ustrezno pomirjevalo. Lastnik potem počaka z živaljo 15 - 30 minut, da se žival umiri in jo nato odda osebju klinike. Lastnik podpiše izjavo, da je seznanjen z anestezijo (narkozo), posegom in okvirnimi stroški.

Postopki pred in med operacijo:
Živali obrijemo nekaj dlake na sprednji taci, kamor vstavimo intravensko kanilo (plastično iglo), skozi katero med operacijo dovajamo infuzijske raztopine in anestetike, antibiotike, analgetike (sredstva proti bolečinam)…
Pri sterilizaciji in kastraciji mačk in pri drugih manjših posegih to ni potrebno, saj anestetik dobijo v obliki injekcije v mišico. Potem obrijemo in razkužimo operacijsko polje. Običajno obrijemo še košček kože na zadnji taci, kjer pritrdimo aparat za merjenje krvnega tlaka.
Preko kanile vbrizgamo anestetik, da žival zaspi in v sapnik vstavimo dihalno cevko (tubus), preko katere bo dobivala mešanico kisika in hlapnih anestetikov. Poleg tega žival priključimo na različne monitorje,  preko katerih spremljamo stanje organizma med operacijo.

Kdaj žival odpustimo domov:
Lastniku okvirno povemo, kdaj bo žival odpuščena domov. Za točen čas odhoda domov se lastnik pozanima po telefonu oz. mu to sporočimo mi. Po preventivnih (rutinskih operacijah) je to ponavadi v treh do štirih urah po operaciji. Žival odpustimo v domačo nego šele, ko je popolnoma zbujena. Po zahtevnejših in dolgotrajnejših operacijah včasih žival ostane še kakšen dan na kliniki, ker mora dobivati infuzijo, zdravila in biti pod strokovnim nadzorom.

Kako ravnamo doma:
Ko žival odpustimo s klinike, damo lastniku vsa navodila tudi v pisni obliki, kako ravnati z živaljo doma.
Ob prihodu domov je najboljše, da žival namestite v tih, topel prostor, dokler si popolnoma ne opomore. Na krajši sprehod lahko peljete psa šele naslednji dan, na dan operacije pa ga peljite samo toliko, da opravi potrebo. Dokler psu ne odstranimo šivov, je boljše, da ga lastniki sprehajate na povodcu, odsvetujemo tudi igranje z drugimi psi, saj bi nenadni gibi lahko podaljšali čas celjenja rane. Mačke namestite v varen prostor, kjer se ne morejo poškodovati, v zunanje okolje jo lahko spustimo šele naslednji dan oz. ko si popolnoma opomore . Hrano lahko žival dobi šele naslednji dan. Zdravila dajajte, kot smo vam napisali v navodilih (analgetike, antibiotike). Tako živali izboljšamo počutje in preprečimo morebitne okužbe.

Učinki anestetikov, analgetikov:
Žival bo verjetno, ko jo boste pripeljali domov, ostanek dneva prespala. Tudi, ko bo poizkušala vstati, bo še zelo nestabilna. Zaradi anestezije je živali lahko slabo in bruha, lahko se pojavi kašelj zaradi draženja sapnika, saj ima žival med operacijo v sapniku vstavljen tubus.

Kakšni so znaki zapletov:
Če žival po 24 urah po operaciji še vedno ne vstane, morate za nasvet povprašati veterinarja. V primeru, da si je žival rano zlizala, če se pojavi izcedek ali krvavitev iz rane, če pes bruha ali kašlja, če se ob rani pojavi večja oteklina, potem morate poklicati veterinarja. Vendar so vsi ti zapleti, še posebno po preventivnih operacijah (sterilizacija, kastracija) zelo redki.

Kako preprečimo, da bi žival lizala rano:
Večina psov in mačk bo nagonsko lizala rane, kar pa moramo preprečiti. Rane se hitreje celijo, če so čiste in suhe ter na zraku. Da se izognemo lizanju rane, živali namestimo zaščitni plastični ovratnik, ki preprečuje, da bi z gobcem prišla do rane.
 

© 2014 Klinika Loka d.o.o.. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani: Modra Ideja