Domov > Koristni nasveti > Psi > Navidezna brejost

Navidezna brejost

Pri nekaterih psičkah se po gonitvi pojavi navidezna brejost, ki je lahko izredno  neprijetna za lastnika, še bolj pa za psičko samo. Znaki navidezne brejosti se začnejo pojavljati pet do deset tednov po zaključeni gonitvi in lahko trajajo kar nekaj časa (tudi 2 do 4 tedne), kar se približno ujema z obdobjem gravidnosti in najintenzivnejše laktacije. Lastnik se sprašuje, kako je to mogoče, saj psička vsekakor  ni bila v stiku s samčkom v času gonitve.  Pri navidezni brejosti psički pogosto kaplja mleko iz seskov, ki lahko močno otečejo in so boleči. V gnezdo si znosi igrače, ki jih ljubosumno čuva kakor mladičke. Ves dan prebije v gnezdu, ven gre le na opravljanje potrebe in potem hitro nazaj. Pogosto psička tudi presunljivo in neprestano cvili in se čudno in nervozno vede. Nekatere psice postanejo apatične in izgubijo apetit.

Navidezna brejost je nasledek hormonskih motenj, predvsem izločanja progesterona v metestrusu, zaradi zapoznele involucije rumenih telesc. Znano je, da medsebojno delovanje hormonov estrogena, nadledvičnega hormona in prolaktina vplivajo na pojav mleka v mlečnih žlezah. V tem času seski močno nabreknejo, iz njih pa se izloča mleko, bodisi spontano ali na pritisk.

Veterinar mora psičko temeljito klinično pregledati in izključiti brejost in abortus. V takih primerih naredimo diagnostični ultrazvočni (ali rentgenski) pregled.

 

Lastnik se mora zavedati, da je navidezna brejost zelo stresna za psičko.  Pojavlja se praviloma po vsaki gonitvi in z leti je vse huje. Zaradi močnih hormonalnih vplivov je pojavljanje nevarnih in povečini rakastih  tumorjev na mlečni žlezi  samo vprašanje časa.  Edina rešitev je sterilizacija psičke ne glede na njeno starost. Pri navidezni brejosti se lahko pojavi tudi vnetje seskov.
 

© 2014 Klinika Loka d.o.o.. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani: Modra Ideja