Domov > Koristni nasveti > Psi > Nasveti za pse v zimskem času

Nasveti za pse v zimskem času

Kako psi in mačke prenašajo hladnejše dni?

Prav tako kot sta mraz in veter neprijetna za ljudi, tako tudi prihajajoči hladni dnevi prizadenejo naše hišne ljubljenčke. Najobčutljivejše so tiste živali, ki večinoma živijo v stanovanju, starejše in pa zelo mlade živali. Pomembna je tudi velikost živali ter dolžina dlake, saj bo manjše pse in mačke, ki jim sneg sega do ramen ali še više, zazeblo veliko prej kot npr. velikega in dolgodlakega psa (novofundlandec, sibirski husky, malamut, kraški ovčar, …). Zelo občutljive na mraz pa so tudi bolne živali, ki imajo zaradi nekaterih bolezni (npr. bolezni srca in ledvic) prizadeto zmožnost uravnavanja telesne temperature.


Kako torej poskrbimo za živali, ki bivajo zunaj?

Taki živali moramo zagotoviti dobro izolirano kočo, ki pa ne sme biti prevelika, saj bi se toplota v njej porazgubila. Pomembna je tudi izolacija tal, na vhodu pa lahko namestimo tudi zaščitno zaveso. V zimskem času je pomembna tudi prehrana živali, saj porabijo veliko energije za ogrevanje telesa, zato jim je potrebno zagotoviti bolj izdatno in kalorično hrano. Živali mora biti vseskozi na voljo sveža,  nezmrznjena voda.
Mačke so izredno iznajdljive pri iskanju toplega zavetja in si velikokrat poiščejo zavetje na toplem avtomobilskem motorju. Zato, če je le možno, preden prižgemo motor avtomobila, preverimo, da mačke ni pod pokrovom motorja.


Kaj pa živali, ki bivajo v stanovanju?

Živali, ki večinoma živijo v stanovanju, so še posebej občutljive na temperaturne spremembe, zato lahko pri njih pogosteje prihaja do slabega počutja in tudi bolezni kot pri živalih, ki bivajo zunaj.
Pri njih moramo biti pozorni na znake nelagodja zaradi mraza, kot so npr. nestrpnost, cviljenje, drhtenje, zato so zanje primerni krajši sprehodi. Pri tem pa je potrebno omeniti tudi to, da živalim, ki se manj gibljejo, ne dajemo večjih količin hrane, saj se lahko hitro zredijo.


Kaj pa zimski sprehodi?

V zimskem času predstavlja težavo predvsem sol, ki se uporablja za posipanje cest. Sol ne draži le blazinic, ampak lahko ob zaužitju povzroča prebavne motnje pri naših ljubljenčkih. Zato lastnikom priporočamo, da po vsakem sprehodu odstranijo sol in umazanijo s tačk, pri tem pa uporabijo mokro krpo ali pa tačke preprosto stuširajo. Lahko pa tačke svojih živali pred sprehodom zaščitijo s posebnimi zaščitnimi mazili.
Zelo neprijetne za naše dolgodlake ljubljenčke pa so tudi snežne kepice, ki se jim naredijo med prsti ali po trebuhu. Kepice med prsti pogosto povzročajo bolečino, zato jih med sprehodom sproti odstranjujemo. Te nevšečnosti lahko preprečimo tako, da živalim postrižemo dlako med prsti ali pa jim obujemo posebna obuvala.


Kaj pa prihajajoči božično novoletni prazniki?

Posebna nadloga v tem času so na žalost različna pirotehnična sredstva. Pri živalih lahko zaradi njih pride do najrazličnejših poškodb, še večkrat pa do napadov panike. Živali postanejo nemirne, iščejo skrivališče, lajajo, urinirajo ali defecirajo.


Kaj lahko lastniki storijo ob ognjemetu in pokanju petard?

Najboljše je, da je žival v času ognjemetov in pokanja petard v stanovanju, saj če je žival zunaj na prostem, kaj hitro lahko bežeča in preplašena konča pod avtomobilskimi kolesi ali zbeži od doma. V stanovanju poiščemo sobo, ki je zvočno najbolj izolirana, zagrnemo zavese ali spustimo žaluzije, prižgemo radio in skušamo žival zamotiti z igro. Najpomembnejše je, da žival med pokanjem ni sama.


Kaj lahko storimo, če je žival še vedno preplašena?

Lastniki lahko pri svojem veterinarju dobijo ustrezna pomirjevala, pri tem pa je zelo pomembno, da le te zaužijejo pred pokanjem. Kasnejše jemanje pomirjeval ponavadi nima ustreznega učinka.

Kljub prej omenjenim nevšečnostim, pa je zima letni čas, ko se tok življenja nekoliko umiri. To je tudi čas praznikov in čas druženja s sorodniki in prijatelji ter čas uživanja prijetnih uric na sprehodih z našimi hišnimi ljubljenčki. Zato tudi njim v prazničnem času namenimo nekaj prijetnih trenutkov in jim podarimo kakšno skromno darilce.

 

© 2014 Klinika Loka d.o.o.. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani: Modra Ideja