Domov > Koristni nasveti > Psi > Cepljenje psov

Cepljenje psov

POSKRBITE ZA ZDRAVJE VAŠE ŽIVALI IN JO ZAŠČITITE Z USTREZNIM CEPLJENJEM

 Cepljenje je vnos cepiva v telo z namenom preprečitve nastanka nalezljive bolezni. Cepivo sproži v telesu imunski sistem, ki začne tvoriti številne obrambne celice, ki nas ščitijo pred določenim virusom. Da dosežemo ustrezno odpornost je potrebno večkratno cepljenje.

 V Sloveniji je za vse pse starejše od treh mesecev obvezno cepljenje proti steklini.  Ob vsakem cepljenju psa pregledamo in nudimo brezplačne nasvete ter po potrebi opravimo manjše posege. Če je pes cepljen prvič mu vstavimo mikročip ter izdamo potni list in psa vnesemo v CRP (le ta je izredno pomemben za prehod državne meje ter, če se pes izgubi). Ceno cepljenja proti steklini predpiše VURS in je v vseh ambulantah ter na terenu enaka in znaša 31,42 evrov. V primeru, da pes še nima potnega lista, mikročipa in registracije znaša cena dodatnih 29,90 evra.

Cepljenje psov proti nalezljivim boleznim ni obvezno je pa priporočljivo. Pse cepimo z osnovnim cepivom proti petim nalezljivim boleznim:

pasji kugi,

parvovirozi,

leptospirozi,

nalezljivemu hepatitisu

in kužnemu kašlju.

Pri mladičkih prvo cepljenje opravimo pri starosti dveh mesecev in nato ponovimo še dvakrat v razmaku enega meseca. Sledi revakcinacija proti leptospirozi vsako leto, za ostale kužne bolezni na vsake 3 leta. To cepljenje po zakonu ni obvezno, ga pa veterinarji priporočamo zaradi varovanja zdravja vaših ljubljenčkov in tudi vašega zdravja (za leptospirozo lahko zboli tudi človek).Cepljenje proti Borreliji je možno od tretjega meseca dalje, potrebno je ponovno cepljenje čez 4 tedne ter nato ponovitev vsako leto.

NOV ZAKON O CEPLJENJU PSOV PROTI STEKLINI

Vsi psi morajo biti cepljeni proti steklini tudi v letu 2014! Mladički so prvič cepljeni proti steklini v starosti 12-16 tednov. Po novem zakonu morajo biti psi cepljeni proti steklini 3 leta zapored (med cepljenji ne sme biti več kot 12 mesecev!), nato pa se cepljenje v prihodnjih letih nadaljuje po navodilih proizvajalca cepiva torej na 2-3 leta. V kolikor se zaporedno cepljenje zamudi, je potrebno cepiti psa takoj naslednje leto (po enakem protokolu, torej spet trikrat zapored).

 

© 2014 Klinika Loka d.o.o.. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani: Modra Ideja