Domov > Klinika

Akupunktura

Klinika loka - Klinika za male živali
Klinika loka - Klinika za male živali
Klinika loka - Klinika za male živali
Klinika loka - Klinika za male živali
Klinika loka - Klinika za male živali
Klinika loka - Klinika za male živali

Kaj je akupunktura?

Akupunktura je metoda tradicionalne kitajske medicine in temelji na konceptu bio-energijskih tokov v telesu, meridianov,ki so razporejeni po vsem telesu na podoben način kot živci. Vzhodna ljudstva jo uporabljajo že tisočletja zaradi enostavnosti, dostopnosti, izjemno dobrega učinka in nizke cene. Zadnja leta se je uporaba akupunkture precej razširila tudi na zahod, saj spoznavamo njene ugodne učinke. Poleg tega so bile narejene številne raziskave po merilih zahodne medicine, ki so dokazale učinkovitost akupunkture. Pri ljudeh in živalih je akupunktura čedalje bolj priljubljena, saj praktično nima stranskih učinkov. Akupunkturo uporabljamo kot dopolno zdravljenje ob klasičnih postopkih evropske medicine, pa tudi samostojno kot alternativno obliko zdravljenja pri bolnikih, ki ne prenesejo določenih zdravil ali ne dosežejo želenega stanja s standardnim načinom zdravljenja. Pogosto nudi olajšanje, podporo ali celo ozdravi številne bolezni. Zaradi vidnih uspehov jo priznava Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in je izdelala listo bolezenjskih stanj, ki jih z akupunkturo uspešno zdravimo.

Kako deluje akupuntura?
Veliko akupunkturnih točk namreč leži zelo blizu nekaterih pomembnih živčnih centrov v telesu. Z akupunkturo zato lahko stimuliramo bližnjo okolico živcev in na ta način spodbujamo njihovo boljše delovanje. Posamezni živec registrira vsak vbod igle in se na to ustrezno odzove. Takšen odziv živca ali sprememba v njegovem načinu delovanja lahko vpliva na raven bolečine, hormonov, širjenje ali krčenje žil itd. Ker mnogo živcev povezuje več delov telesa, se lahko takšen odziv pojavi na mnogih od njih, tudi na tistih delih, ki so sicer teže dostopni.

 Pri terapiji z akupunkturo dosežemo:

 • sproščanje nevrotransmiterjev in peptidov v telesu povzročmo sproščanje kemijskih substanc v telesu, ki stimulirajo bližnje ožilje in tako povečajo pretok krvi okrog rane oziroma poškodbe, kar pospešuje celjenje
 • sproščanje endorfinov – substanc, ki zmanjšujejo bolečino,
 • pospeševanje pretoka krvi
 • vpliv na avtonomni živčni sistem
 • vpliv na endokrini sistem

Katera bolezenjska stanja lahko zdravimo z akupunkturo?
Z akupunkturo dosegamo najboljše rezultate pri zmanjševanju bolečine, zato je zelo koristna pri boleznih mišic in sklepov: artritis, displazija kolčnega sklepa, degenerativna obolenja medvretenčnih ploščic, spondiloza, revmatoidni artritisi, vnetje mišic in kit

 • kot pomoč pri okrevanju po poškodbah ali operacijah na ramenskem, kolčnem, komolčnem, zapestnem sklepu.
 • Prav tako je zelo uspešna pri zmanjševanju in lajšanju bolečine in sproščanju mišic pri starejših živalih, ki pogosto bolehajo za kronično bolečino.
 • Pogosto jo uspešno uporabljamo tudi pri vnetjih ali poškodbah živcev, pri parezi pa tudi pri paralizi.
 • Nekatere druge bolezni, kjer je akupunktura lahko podporna terapija, so tudi različne bolezni prebavil, bolezni dihal, bolezni kože, alergije, urološke bolezni
 • Uporablja se pri anesteziji za zmanjšanje pomirjeval, anestetičnih sredstev in medoperativni analgeziji. Uporablja se v ginekologiji, predsem pripravi na porod ter pri agalakciji.
 • Zelo pomembna značilnost akupunkture, ki je vse prevečkrat spregledana, je njena preventivna vloga pri ohranjanju zdravega ravnovesja v telesu.

Kako poteka terapija?
Vedno se začne s pogovorom. Najpomembnejše je, da zdravnik izve vse o pacientu, od fizičnega do psihičnega počutja.

Pri vsaki živali se naredi popolnoma individualiziran načrt zdravljenja. Poleg splošnega kliničnega pregleda, se pozornost posveti tudi pulzu, jeziku, ugotovi mesta, kjer je prisotna bolečina ali nelagodje, oceni se stanje in kvaliteo kože ter dlake, prav tako se natančno pregleda morebitne veterinarske izvide (krvi, rtg, UZ, CT,MR).

Naredi se plan zdravljenja, z lastnikom oceni njegova pričakovanja in realne možnosti ozdravitve oz. okrevanja ter predvideno število obiskov . Terapija za žival ni boleča in nima stranskih učinkov. Najpogosteje se pozitiven učinek zdravljenja pokaže po 6-8ih srečanjih.

Kolikšna je cena zdravljenja?
Cena posamezne terapije tako pri psih, kot pri mačkah je 26,18 evra,  komplet 6ih terapij stane 128,89 evra.

Na Kliniki Loka izvaja akupunkturo Ana Hudobivnik dr.vet.med.

Oglejte si prispevek o akupunkturi iz oddaje Štiri tačke.

 

 
 
 

 • KLINIKA LOKA D.O.O.
  Kidričeva cesta 33b
  Škofja Loka
  tel 04 5153 550
DELOVNI ČAS  
Vsak delavnik 8.00 - 20.00
Sobota 8.00 - 13.00
Sprejem strank
 
Vsak delavnik 8.30 - 19.00
Sobota 8.30 - 12.00


Naprošamo vas, da se za preglede živali predhodno naročite na telefon: 
04 5153 550
04 5153 552
051 655 853

04 5153 559 trgovina

Dežurni veterinar:

Izven rednega delovnega časa pokličite dežurnega veterinarja na telefon 051 645 409.

Prosimo vas, da kličete samo v nujnih primerih oziroma, ko je ogroženo življenje živali.


© 2014 Klinika Loka d.o.o.. Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani: Modra Ideja